REGION

Bandić "gasi" trg, a "spašava" fontanu

Milan Bandić

Srna

19.7.2017

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić namjerava da obnovi zapuštenu fontanu "Tratinčica za Tita", na kojoj se nalazi natpis "Ponosni smo da smo živjeli u doba tvoje", u pokušaju da smiri dio nezadovoljnih Zagrepčana zbog predstojećeg preimenovanja Trga maršala Tita.

Fontana se nalazi u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici, a Grad Zagreb planira obnovu tog prostora sa 750.000 kuna (101.157 evra), bez PDV-a.

Ova fontana je rad dubrovačkog kipara Marijana Kockovića, za kojeg se govorilo da je, uz Augustinčića, bio najdraži kipar nekadašnjeg jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita.

Obnovom fontane posvećene "najvećem sinu svih naroda i narodnosti", Bandić će Josipa Broza Tita, ipak, "ostaviti" u Zagrebu, uprkos izričitim zahtjevima desnice i njenih lidera Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih, koji su glavni inicijatori promjene imena ulica i trgova u Zagrebu.

Hasanbegović i Esih su više puta, prije potpisivanja koalicije sa Bandićem, naglašavali da neće sarađivati dok se Trg maršala Tita, "taj biljeg nasilja nad hrvatskim narodom", ne preimenuje.

Obnova fontane, na kojoj se nalazi poruka upućena Titu o tome kako su Zagrepčani ponosni što su živjeli u njegovo doba - iznenadila je Zlatka Hasanbegovića, navode hrvatski portali.

Smatra da iz javnog prostora treba da budu uklonjeni "svi simboli komunističke prošlosti".

- U konkretnom slučaju riječ je o umjetničkom djelu, pa bi o njegovoj obnovi trebali da se izjasne konzervatori. Kako u javnosti ne bi protumačili da smo zagovornici varvarskog obračuna sa simbolima, sklon sam da se taj spomenik obnovi i očuva kao određena vrsta ostatka prošlosti - navodi on. 

Hasanbegović je bio ministar kulture Hrvatske, a ostale su upamćene njegove afere zbog fotografisanja pod ustaškom simbolima i odbacivanje simbola antifašizma, koje svodi na ideološki komunistički okvir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.