REGION

Policajci iz BiH pomažu hrvatskim kolegama u Makarskoj

A. Z.

23.7.2017

Sigurnost koju gosti osjećaju tokom posjete Makarskoj i cijelom dijelu hrvatskog primorja jedan je od glavnih preduslova za poboljšanje turističkih rezultata od 20 posto, a u tome hrvatskoj policiji pomažu i njihove kolege iz šire regije.

Među policajcima koji već devet godina dolaze u službu na makarsko primorje, kao pomoć u projektu "Sigurna turistička sezona" nalaze se i oni iz Bosne i Hercegovine, koji ove godine zajedno s kolegama i Poljske patroliraju gradom, prenosi Makarsko-Primorje.

Riječ je o projektu kojim se želi poboljšati komunikacija sigurnosnih službi sa turistima, ali i napraviti neki vid prevencije kako bi se spriječile sve neugodnosti. Dva policijska službenika iz BiH ove godine djeluju u ovom projektu, te zajedno s hrvatskim kontakt policajcima brinu o sigurnosti gostiju.

"Na području Policijske uprave Splitsko-dalmatinske je ukupno 20 policijskih službenika iz Češke, Slovačke, Poljske, Njemačke, Italije, Francuske i BiH. Na našem području su angažirani oni iz BiH i Poljske, jer su naši naj brojniji turisti iz ovih država. Policijski službenici iz stranih zemalja su obučeni u svoje službene odore, ali nemaju oružje, već s tu kao pomoć u komunikaciji", kazao je Dino Nemčić, policijski službenik za prevenciju PU Makarska.

On je dodao da turisti kada vide policajce iz svojih država osjećaju veću sigurnost, stoga je ovaj projekt pun pogodak u jeku turističke sezone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.