REGION

Slučaj požar: Ante Gotovina nagovorio Krstičevića da ostane na dužnosti ministra?

(Jutarnji.hr.)

25.7.2017

Ministar Damir Krstičević još u nedjelju poslijepodne donio je definitivnu odluku da će povući ostavku i o tome je obavijestio premijera Andreja Plenkovića. Sve vrijeme kako je Krstičević s porodicom otputovao prvo u Pakoštane i nastavio odmor u “svojoj Dalmaciji” bio je s premijerom u kontaktu, ali i sa svojim saradnicima u Ministarstvu odbrane.

Kako Jutarnji saznaje, veliki utjecaj na ministra imao je i njegov prijatelj Ante Gotovina koji mu je savjetovao da ostane na dužnosti, piše Jutarnji.hr.

Ministar će u ponedjeljak doći na svoje radno mjesto na Trgu Petra Krešimira, a do tada će se odmarati. Odlučio je da do povratka neće davati izjave medijima, kako bi ovih nekoliko dana uz porodici mogao ‘napuniti’ baterije.

“Želio je prije svega prekinuti ove dileme da li odlazi iz Vlade ili ostaje. Zato je donio odluku još dok je na odmoru, iako je najavljivao da će se prvo odmoriti, a tek onda odlučiti”, rečeno je iz kruga generala Krstičevića.

Njegovi saradnici ne otkrivaju je li se ministar čuo s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović: - To što je bilo je riješeno, nema sukoba.

Krstičevićevi prvi suradnici kažu da je general jednostavno trebao predah i da je sada sve to iza njega i treba nastaviti posao: - Već sljedeće sedmice ga čeka mnogo zadataka u vezi organiziranja godišnjice Oluje, što je za oružane snage važno. Ministar će se oko toga angažirati, ali i nastaviti s redovnim aktivnostima, kažu nam njegovi saradnici. To znači da će se nastaviti i postupak koji bi trebao rezultirati i odabirom proizvođača i zemlje od koje će Hrvatska kupiti nove borbene avione. U toku je traženje ponuda, a već na jesen bi sve moglo biti poznato.

U HDZ-u su vrlo pozorno pratili sve što se događa oko najavljene ostavke ministra Krstičevića, a najveći broj stranačkih dužnosnika želio je da ministar ostane. Davali su mu punu podršku, smatrajući da je bio povrijeđen što se uopće postavilo pitanje angažmana vojske u vrijeme gašenja katastrofalnog požara u Splitu.

Sam Krstičević gotovo je dva dana sa svim ostalim građanima gasio vatru, bio je stalno na terenu, a kako su događaji tekli tako su slijedile i zapovijedi o angažmanu vojnika. “Bio je vrlo umoran od svega što se događalo i očito mu je trebao predah”, tvrde iz HDZ-a.

Presudni su bili razgovori s Plenkovićem koji su vođeni svih ovih dana. Premijer nije insistirao da Krstičević donese odluku odmah nego mu je i sam savjetovao da se ide odmoriti. Atmosferu su stvorili i mediji koji su davali sliku da ‘povratka’ više ne može biti, a Krstičevićevi saradnici kažu da je samo trebalo smiriti strasti u državnom vrhu.

“Upravo zato je Krstičević odluku da ostane ministar donio tako brzo, da se prekinu sva moguća nagađanja kojih je iz dana u dan bilo sve više.”

Ministrovi saradnici procjenjuju da neće biti nikakvog problema u daljnjoj saradnji ministra i vrhovne zapovjednice.

Međutim, bit će potrebno puno više komunicirati, što je već velika boljka kada je riječ o najvažnijim političkim institucijama u zemlji. Zbog toga često dolazi do šumova pa je i predsjedničina poruka iz Salzburga za mnoge samo rezultat nedovoljne obaviještenosti Kolinde Grabar-Kitarović što se događalo u drami oko Splita.

Damir Krstičević je tek nakon definitivne odluke krenuo na ‘pravi’ odmor. Čini se da ni sada javnost ne zna, a teško da će i saznati, sve detalje mozaika koje su dovele da ministar najavi ostavku, a očito će i o tome biti riječi na skorim razgovorima najviših hrvatskih dužnosnika.

Kada je riječ o Vladi, Krstičeviću su redom svi ministri dali podršku i tražili da povuče ostavku. Premijer je zamolio i nekoliko ministara koji su i privatno bliži Damiru Krstičeviću da s njim dodatno porazgovaraju, što je očito u konačnici dalo efekta.

“Sada Krstičević moli javnost neka ga se pusti doslovno nekoliko dana da se odmori, bez mobitela i vraćanja na stare teme. Očito, knjiga nesporazuma, ili kako to već nazvati, zatvorena je”, tvrde ljudi bliski ministru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.