REGION

Televizije idu na novi signal, trebat ćemo nove televizore

(24 sata)

3.8.2017

Ne treba još kupovati novu opremu, preporuka je onima koji razmišljaju o promjeni televizora da izaberu onaj za koji im neće trebati dodatna oprema, odnosno Set-Top-Box (STB). Takvi su televizori označeni s DVB-T2 i H.265/HEVC, kažu u Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (Hakom).

Nedavno je Hakom objavio Preporuku o minimalnim tehničkim zahtjevima prijemnika za digitalni zemaljski televizijski signal (DVB-T2). Prijelaz na emitiranje novog signala počinje 2019. godine te će prvo vrijeme usporedno emitovati i stari signal. Od sljedeće godine će svi TV prijamnici koji će zadovoljavati preporuku biti označeni posebnim logom kako bi ih kupci lakše prepoznali. Kako će logo izgledati, ne zna se, a u Hakomu kažu da će ga na vrijeme osmisliti i objaviti, piše 24 sata.

Prijelaz na novi sistem za korisnike kablovske ili satelitske televizije bit će “bezbolan”. Ne trebaju ništa kupovati te će za njih sistem prilagoditi kablovski i satelitski operater. Onima koji sobnim ili krovnim antenama među hrvatskim programima hvataju i HRT3, HRT4, RTL2 te Doma TV, novi signal značit će samo trošak za novi prijamnik ili barem za Set-Top-Box.

- Samostalni prijamnici, dekoderi ili set-top-boxovi moći će se kupiti kao i kod prelaska s analognog na digitalno emitiranje. Kod kupnje samostalnog prijamnika bitno je obratiti pažnju je li usklađen s Preporukom o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika. Sad je cijena takvog prijamnika na nivou cijena starih prijamnika, oko 200 kuna, ali trebala bi pasti u idućim godinama - najavljuju u Hakomu i dodaju da još nema odluke hoće li se dodjeljivati subvencije za prijamnike kao što su dodjeljivali 2010. pri prelasku s analognog na digitalno emitiranje programa.

- Subvencije ovise o konačnom tekstu Strategije prelaska digitalne zemaljske televizije na sistem DVB-T2 koju će donijeti Vlada RH - kažu u Hakomu.

Prijelaz na DVB-T2 sistem s H.265/HEVC video kodiranjem nužan je za ekonomično odašiljanje TV sadržaja visoke razlučivosti (HD) u zemaljskim mrežama i razvoj novih usluga. Kvaliteta slike trebala bi se barem malo promijeniti.

- DVB-T2 signal je nešto robusniji, a to znači otporniji na smetnje nego sadašnji DVB-T signal. Korisnicima koji sad ne vide programe HRT3, HRT4, RTL2 i Doma TV bit će bolje jer će moći gledati i ove programe - kažu u Hakomu.

Svi televizijski prijamnici koji podržavaju najnoviji standard videokodiranja H.265 HEVC iz 2013. podržavaju i one starije standarde iz 1999. i 2004. Ko sad kupi novi TV prijamnik, dakle, moći će gledati sve programe i prije prelaska na DVB-T2 signal, a i kad Hrvatska pređe na novi standard, moći će i dalje gledati programe iz susjednih zemalja koje će i dalje emitirati stari DVB-T signal. U Hakomu kažu da se završetak dodjele “druge digitalne dividende” za usluge u mrežama pokretnih komunikacija u većini država članica EU očekuje do 30. juna 2020.     


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.