REGION

New York Times tvrdi: Hrvatska izazvala trgovinski rat na Balkanu

Avaz.ba

9.8.2017

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić zasigurno nije očekivao da će svojim nepromišljenim potezom o izmjeni Pravilnika o uvozu voća i povrća izazvati trgovinski rat u regiji.

Kao leptir koji zamaše krilima na jednoj strani svijeta pa izazove tajfun na drugoj, Tolušić je zahvaljujući svom paradnom potezu sada dospio i u The New York Times koji je objavio članak o “Balkanskom trgovinskom ratu koji je proključao nakon ogromnog hrvatskog povećanja pristojbe”.

Pozivajući se na Reuters, New York Times je objavio da je Hrvatska za 220 posto povećala uvozne takse na neke proizvode, što je Srbiju potaknulo na protumjere, a druge države na prijetnje istima.

U tekstu se ističe da su ministri iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije zajednički optužili Hrvatsku da krše evropska pravila i da Tolušićevom odlukom nije otežala samo uvoz u Hrvatsku, nego u cijelu Evropsku uniju za poljoprivredne proizvode iz ovih zemalja, budući da sve one svoje proizvode plasiraju preko Hrvatske.

Protekcionizam i populizam

Citira se srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić koji je Tolušićeve mjere ocijenio kao “apsolutno protekcionističke u ekonomskom smislu, populističke u političkom te neopravdane”. Makedonija i Crna Gora su pak najavile da će Hrvatsku tužiti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), te pritom zatražiti kompenzaciju za štetu koju su im nanijele Tolušićeve eskapade.

Na kraju članka navodi se da većina zemalja iz regije iz Hrvatske više uvozi, nego što u nju uvozi, te se napominje da između Hrvatske i Srbije vladaju napetosti koje su i posljedica rata iz 1990.-ih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.