REGION

Požar se približava Zadru | Vozači autocestom voze u suprotnom smjeru da bi pobjegli od nadolazeće vatre

Avaz.ba

21.8.2017

Tokom noći buknulo je 15 požara na benkovačkom području te oko Pakoštana, Svetog Filipa i Jakova, Vrane, Benkovca i Turnja. 

Dio požara je ugašen, no stanje je i dalje kritično. 

Kako javlja Antena Zadar, požari su se opasno približili Zadru.

Prema informacijama koje dolaze s terena, a koje su ukratko potvrđene iz Javne vatrogasne postaje Zadar, požari su se opasno približili Zadru. Neutvrđen broj kanadera i airtractora trenutno vodu za gašenje uzima kod luke Gaženica, javlja Antena Zadar.


Vatrogasci umorni

- Izbilo je puno više požara. Da, blizu Zadra su - jedino je što su u žurbi stigli potvrditi u JVP Zadar.

- 'Kod samog Zadra smo u visokom stanju pripravnosti, držimo tamo dio snaga. Jako smo razvučeni po požarištima, gasimo od sinoć, vatrogasci su umorni, orkanska bura otežava gašenje - kazao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar Željko Šoša.

JVP Zadar s najnovijim informacijama donosi loše vijesti – samo Vir ne gori! U plamenu su Slivnica Donja i Gornja, Smilčić-Kašić, Vrana, Benkovac i Turanj.

Na nekoliko izdvojenih požara kod Benkovca djeluju četiri Kanadera CL-415 i četiri Air tractora AT-802, a u nastavku djelovanje zračne snage će preraspoređivati djelovanja na najkritičnijim područjima i u skladu s prioritetima gašenja.

Zbog požara je za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 Između Pirovca i Benkovca. Obilazak je: čvor Benkovac (A1) - Šopot-Stankovci (DC27) - Čista Mala (DC59). Zbog požara zatvorene su i državna cesta DC56 Kožlovac-Lišane, ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i lokalna cesta Vrana-Ceranje, javlja HAK.

- Veliki požar koji je u nedjelju navečer krenuo kod Turnja, u ponedjeljak ujutro se proširio do područja iznad Vrane, a stanje nije dobro zbog nepristupačnog terena i jake bure - izvijestio je zapovjednik Javne vatrogasne jedinice Zadar Željko Šoša.

Rubovi pozarišta

- Požarište je dugačko nekoliko kilometara, situacija nije dobra, bježi kontroli jer je teren dijelom nepristupačan i puše jaka bura. Branimo kuće, vinograde, gospodarske objekte, ali još uvijek nema govora o saniranju rubova požarišta - rekao je Hini Šoša.

Portal Index.hr u međuvremenu je javio da je stanje na autocesti A1 kod Benkovca je haotično zbog požara koji je stigao do autoceste. Kako se vidi na priloženoj fotografiji, vozači koji su stajali u koloni su se okrenuli i voze u suprotnom smjeru kako bi se pobjegli od nadolazeće vatre.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.