REGION

Evakuacija u Dalmaciji | Bura gura vatru prema kućama, a pada mrak

Piše: A. S.

21.8.2017

U Dalmaciji je nastavljena drama sa požarima, koja traje od ranijih jutarnjih sati. Prema informacijama medija do sada je uhapšeno sedam osoba, za koje su sumnja da su potpalili vatru. Dvije osobe su državljani Srbije.

Oko 22 sata u mjestu Zapužane stanje je i dalje vrlo teško. Mještani Zapužana su zapalili vatru na drugom kraju sela kako bi se dva plamena spojila u jedan te tako ugasila jer drugog načina nema. Jaka bura otežava gašenje, a slično je i kod Benkovca, javlja Nova TV. 

Nakon zatvaranja dijela autoceste tokom današnjeg dana zbog većeg broja požara u neposrednoj blizini autoceste, autocesta A1 od čvora Zadar II do čvora Pirovac, puštena je u promet u punom profilu. 

Trenutno stanje na autocestama omogućava nesmetano i sigurno odvijanje prometa. Zbog bure koja još uvijek traje, brzina na ovoj dionici bit će ograničena na 60 km/h pa se vozače moli za strpljenje.

Štab civilne zaštite Drniš objavio je poziv za evakuaciju:

- Povodom požara koji je u kategoriji velike nesreće izbio 21. avgusta 2017. godine na Promini obavještavaju se stanovnici da je u toku evakuacija stanovništva iz požarom zahvaćenih područja i to:

LIŠNJAK – evakuiran

VELUŠIĆ – BIBIĆI, RAIČI I BUHE, VAROŠ u toku evakuacija.

Nadljudskim snagama vatrogasaca obranjene su dvije kuće u Pristegu kod Benkovca. No, tada je vatra promijenila smjer pa se trenutno brane sljedeće dvije do njih. 

Ni kuće ni vatrogasci ne vide se od gustog dima koji suklja iz makije i smreke odmah do ograda kuća. 

- Žena je s djecom otišla odavde, ali su ostali ukućani ostali pomagati i čekati da vide što će biti s kućom. Planulo je najednom i vatra se brzo proširila, nismo mogli vjerovati. Cijelo selo je bez struje, a i neka okolna - rekla nam je susjeda iz ugroženih kuća, prenosi portal 24sata.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.