REGION

Haraju požari u Hrvatskoj: Proglašena uzbuna za sve vatrogasce

AFP

Avaz.ba

22.8.2017

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz Zemunika su danas pored požarišta na Promini angažirana i na još dva nova požarišta u Zadarskoj županiji, priopćilo je Ministarstvo odbrane.

Na požarištu Pristeg upućen je Canadair CL-415 i Airtractor AT-802, dok dva Airtractora koji su na Promini istovremeno gase požar i na lokaciji Dobropoljci kod Lišana Ostrovičkih. 

Na požarištima je osim zračnih snaga angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca, navodi se.

- Požari su se gasili cijelu noć, posebno u Pristegu i Lišanima Ostrovičkim, gdje su 50-ak metara od kuća minska područja no sada je stanje na terenu relativno dobro, vjetar je oslabio, ali se u poslijepodnevnim satima očekuje jačanje bure, rekao je u utorak zapovjednik Javne vatrogasne jedinice Zadra Željko Šoša, prenosi Slobodna Dalmacija.

Požar na Promini koji utorka ujutro gase dva kanadera, dva air tractora, 250 vatrogasaca i stotinjak pripadnika Hrvatske vojske obišao je u utorak ministar odbrane Damir Krstičević zahvalivši svima koji su učestvovali u gašenju te poručivši kako je hrvatski vojnik uvijek sa svojim narodom.

- Još jednom ispred cijele Hrvatske, Ministarstva odbrane, Glavnog stožera oružanih snaga želim vas pozdraviti i zahvaliti. Vama, kao i svim drugim vojnicima, vatrogascima, policajcima i mještanima koji ovih dana, sinoć i noćas ovo čine. Vidimo da imamo ugrozu. To je požar otvorenog plamena, a meni je drago, da smo uz ogroman angažman države, svih elemenata u državi, skupa u jednom partnerstvu, zajedništvu i sinergiji, kao što je bila u Domovinskom ratu, uspjeli zajedno odbraniti i Drniš te dio na benkovačkom području. Hvala dragom Bogu, niko nije stradao. Za sada nema zapaljenih kuća. Ima uništene imovine, ali nema izgubljenih života i to je najveća vrijednost, poručio je tom prilikom Krstičević.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.