REGION

Plemen guta Dalmaciju: Novi požari na Braču i Prevlaci, gori kod Šibenika i Zadra, zatvorena autocesta

Piše: Avaz.ba

23.8.2017

Protupožarne Zračne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) gase požarišta koja su se ponovno razbuktala u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji, saopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH), prenose mediji u Hrvatskoj.

Zbog požara je zatvorena državna cesta DC59 Kistanje-Ivoševci (od mjesta Šiprage do skretanja za Oklaj).

Zračne snage su iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO iz kasarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Nakon gašenja požara kod Supetra na otoku Braču u Splitsko-Dalmatinskoj županiji, dva kanadera CL-415 odmah su nastavila djelovati na području vatrene fronte Đevrske-Dobropoljci-Ostrovica-Lišanje Ostrovičke u Zadarskoj županiji.

Na ta područja upućene su i dodatne snage, i u ovom trenutku na požarištima ukupno djeluje šest protupožarnih aviona koji će svoja djelovanja usmjeravati na najkritičnije dijelove i sukladno prioritetima gašenja.

Na požarištu kod Supetra na otoku Braču koje je stavljeno pod nadzor gasitelja, upućen je i jedan helikopter Mi-8 MTV, koji će pružati potporu zemaljskim snagama u dopremanju vode. 


U međuvremenu, razvio se novi požar na Prevlaci u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je upućen jedan Airtractor AT-802.

Osim zračnih snaga, na terenu je angažirano i 48 pripadnika Hrvatske kopnene vojske (HKoV) OS RH na požarištu kod Drniša, 48 kod Benkovca i 24 pripadnika HKoV-a OS RH na području Promine.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju ukupno 264 požara – 90 u Šibensko-kninskoj, 83 Splitsko-dalmatinskoj, 73 u Zadarskoj,12 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2260 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 66 500 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS RH te 38 tone vatrogasne.opreme i vode do požarišta, navode iz MORH-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.