REGION

Novi ambasador SAD u Hrvatskoj | Ko je zapravo novi čovjek kojega Tramp šalje u Zagreb

Jutarnji/Avaz.ba

5.9.2017

- Ambasadorica Nojes (Noyes) i svi zaposlenici američke ambasade u Zagrebu iskreno čestitaju Robertu Kohorstu kojega je predsjednik Tramp (Trump) upravo najavio kao kandidata za budućeg američkog ambasadora u Hrvatskoj.

Tako je u tweetu, omiljenom mehanizmu komunikacije predsjednika Donalda Trampa, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj objavila da stiže novi šef, piše Jutarnji list. 

Ubrzo potom oglasila se i ambasadorica Džulijeta Vals Nojes (Julieta Valls Noyes) koju je ova vijest zatekla izvan Zagreba i jasno, kao pravi profesionalac (ona je karijerni diplomat s vrlo zavidnom karijerom koja uključuje Vatikan, Atinu i Madrid, primjerice), čestitala Kohorstu.

Bijela kuća je u subotu objavila niz imenovanja, od ambasadora u Džibutiju (riječ je o strateški važnoj zemlji zbog rata u Jemenu gdje SAD ima vojnu bazu) pa do novog predstavnika američke vlade u Njemačkoj. 

U Berlin ide Ričard Granel (Richard Grenell), bivši portparol američke misije pri UN-u, koji je na tom položaju bio od 2001. do 2008, dakle u mandatu prijašnjeg republikanskog predsjednika Džordža Buša (George W. Bush).

No, čini se da je važnija preporuka za tako osjetljivo mjesto bila činjenica koju navodi ugledni Politico: Grenel se često pojavljivao na televiziji i podržavao Trampa. U sedam mjeseci administracije novog američkog predsjednika ta je karakteristika važnija od svega ostalog kako za rad u Bijeloj kući - koju su mnogi došli s tom preporukom već napustili - tako i za diplomaciju. 

Visoki potencijal

Bijela kuća na svojoj web stranici navodi da je “W. Robert Kohorst iz Kalifornije imenovan ambasadorom SAD u Republici Hrvatskoj. Kohorst, predsjednik i osnivač Everest Properties u Pasadeni, ugledan je američki biznismen s iskustvom u pravu, nekretninama i finansijama”. 

Dakle, čovjek iz Trampove branše, nekretninski magnat. Na web-stranici Everest Properties navodi se da je kompanija specijalizirana za “akviziciju, rekapitalizaciju i upravljanje nekretninama. Kompanija nastoji pribaviti i finansirati posjede za koje vjeruje da imaju disproporcionalno visoki potencijal za povratak investicije u usporedbi s ulagačkim rizikom”, a navode i nekoliko uspješnih poslova na Floridi gdje je Trampovo omiljeno utočište Mar-a-Lago.

O svom osnivaču i predsjedniku Kohorstu navode da je 1990. bio predsjednik uprave i principal u dva poslovna projekta: Tiger Shark Golf, kompaniji za izradu opreme za igru koju obožava predsjednik Tramp i Maquereade International koja proizvodi kostime za Dan vještica. Nismo dosad vidjeli prerušenog Trampa. Kad je riječ o obrazovanju, Everest navodi da je Kohorst nositelj titule doctor iuris sa Sveučilišta u Michiganu i bakalaureata u računovodstvu sa Univerzitetu u Dejtonu. Bijela kuća ističe da je kontributor javnim službama i obrazovnim institucijama. 

Kohorst se nije posebno isticao tokom predizborne kampanje, ali on je ustrajni donator Republikanske stranke kojoj je u 2016. godini dao oko 600.000 dolara. Učestvovao je u Trampovoj kampanji, ali iza kulisa, a da je riječ o osobi od Trampova povjerenja, potvrđuje informacija da se pojavio na važnom sastanku održanom 12. decembra prošle godine na Beverli Hilsu kao dio tranzicijskog tima izabranog predsjednika na razgovorima s ključnim republikanskim stratezima i financijerima. Politika mu je dakle bliska, a Trampova razmišljanja još bliža.

Hrvatska će tako kao devetog američkog ambasadora dobiti nekarijernog diplomata dok su dosad svi bili profesionalci. I ovo je prvi slučaj da ambasador odlazi prije isteka mandata (dvije godine je na položaju bio samo Lorens G. Rosin (Lawrence G. Rossin), ali on je bio povučen u State Department na viši položaj. Riječ je u svakom slučaju o neuobičajenom koraku. Nije neuobičajeno da predsjednici šalju na važne diplomatske pozicije ljude koji su im pomagali u kampanji, finansijski prije svega. Tako je Buš u London posao teksaškog uzgajivača konja. No, Hrvatska dosad nije bila takav slučaj.

Bez ulagača

Prerano je iz ovakvog koraka izvlačiti političke poruke, ali američko-hrvatska suradnja je izuzetno snažna kad je riječ o vojnim pitanjima, a Tramp je u Varšavi dao snažnu poruku inicijativi Tri mora koju vode predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i poljski predsjednik Andrzej Duda. S druge pak strane, treba napomenuti da Brisel nije pretjerano sklon toj inicijativi iako to niko neće javno reći. No, jedno je sigurno: iako u Zagreb dolazi biznismen, teško je očekivati da bi to dovelo do jačeg interesa američkih investitora - hrvatsko tržište za njih je jednostavno premalo.

Naljutili su je prosvjednici protiv antifašizma sa zastavom SAD

ulieta Vals Nojes došla je u Zagreb krajem ljeta prije dvije godine i vrlo brzo postala sveprisutnom. Diplomatkinja bogate karijere obišla je sve krajeve Hrvatske, pokrenula razne projekte, približila Ameriku brojnima. I katkad se potiho žalila da je ulagačka klima kod nas i dalje, i nakon ulaska u EU, nepoticajna. Njezino je nezadovoljstvo zbog toga malo ublažio IBM svojim ulaganjem. Kad je pak vidjela američku zastavu uz prosvjednike protiv antifašizma, odmah je poslala jedno od najoštrijih saopćenja u posljednjih 15-ak godina. Bila je sjajno primljena u diplomatskom koru i Hrvatskoj će nedostajati. Iako u razgovoru za Jutarnji nije htjela priznati da je naš pršut bolji od španskog. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.