REGION

Iskopali rupu duboku deset metara i opljačkali spomenik nulte kategorije

Avaz.ba

12.9.2017

Jamu duboku desetak metara na spomeniku nulte kategorije u Jalžabetu iskopao je pljačkaš ili više njih koji su pokrali vrijedno nalazište.

Arheolog Saša Kovačević iz Instituta za arheologiju iz Zagreba ostao je u šoku kad je danas došao na nalazište Gomila u Jalžabetu u Varaždinskoj županiji. Ugledao je rupu na tumulu, grobnom humku, jednom od najvećih u Evropi.

Odmah je pozvana policija koja provodi uviđaj. Načelnik Općine Jalžabet Mirko Magić rekao je za večrenji.hr da su ga danas oko pola 12 obavijestili o krađi, pa još nema informacije o tome što se dogodilo.

Znam da je to vrijedno nalazište iz 500. ili 600. godine prije nove ere, vjerojatno grob nekog velikana onog doba, ne zna se kojeg naroda. Zemljište je u privatnom vlasništvu, ima više vlasnika – kaže načelnik.

Tumul Gomila u Jalžabetu iz starijeg željeznog doba trebao bi biti sistemaski istražen u sklopu međunarodnog, 2,5 miliona eura vrijednog EU projekta "Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja", u kojem je Turistička zajednica Varaždinske županije partner Institutu za arheologiju.

U sklopu projekta trebao bi biti održan i trosedmični istraživački kamp. Neko je, očito, preduhitrio istraživače.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.