REGION

Plenković: Trampov govor bio je očekivan

Avaz.ba

19.9.2017

Govor američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) u utorak u u Ujedinjenim narodima bio je prema očekivanjima ističući američke interese, ali i saradnju s drugim zemljama, rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji i sam učestvuje na 72. zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

"Govor je bio na liniji očekivanja, bez obzira na to što je ponovio America first, ovog je puta također rekao – ali i saradnja s drugim državama, pa i u okviru UN-a", rekao je Plenković novinarima.

Dodao je kako je tu i otvaranje prema multilateralnim organizacijama i globalnom upravljanju u kojemu Amerika naravno ima vodeću ulogu, ali je spremna ostvarivati i saradnju u rješavanju velikih globalnih problema.

Finansiranje UN-a

Radi se tu i o finansiranju, rekao je Plenković i podsjetio da upravo SAD osigurava 22 posto UN-ovog budžeta, dok za mirovne misije širom svijeta izdvaja i puno više.

"Što se tiče ovih malo oštrijih tonova, pa oni su bili isto tako očekivani, i prema Sjevernoj Koreji i prema Iranu i prema Venezueli, tu smatram da je izrekao ono što Amerika radi zadnjih dana tako da kad se gleda generalno, rekao bih da je to plod njegovoga stila, ali ništa van okvira koje smo mogli očekivati s obzirom na prvih deset mjeseci njegova mandata", rekao je hrvatski premijer.

Tramp je u prvom nastupu pred UNupozorio da će Sjedinjene Države biti primorane "u potpunosti uništiti" Sjevernu Koreju ako Pjongjang (Pyongyang) ne odustane od razvoja nuklearnog oružja, napao iranske nuklearne i regionalne ambicije, istakao da je neprihvatljiva kolabirajuća demokratija u Venecueli (Venezuela) neprihvatljiva, te naglasio prijetnju islamističkih ekstremista.

Hrvatski pogled

Upitan kakva su mu očekivanja od ove sedmice u Njujorku (New Yorku), rekao je da će nastojati dati hrvatski pogled na ključna globalna pitanja i na megatrendove s kojima smo suočeni, od klimatskih promjena, siromaštva, terorizma do migracija, svega onog s čime je i Hrvatska suočena na dnevnoj osnovi. 

"Dat ćemo i određene poglede kako pridonijeti mirovnim procesima s obzirom na to da smo bili zemlja koja je bila primalac sigurnosti, a sad smo se pozicionirali kao zemlja davalac sigurnosti i kroz UN i kroz NATO misije, misije EU i to u domeni i odbrane i policije i pravosuđa i s te strane sudjelovati u ostvarivanju globalnih ciljeva", rekao je Plenković, prenosi Index.hr.

Zemlje regije

Upitan jesu li predviđeni sastanci s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i slovenskim premijerom Mirom Cerarom, Plenković je kazao da se jutros po dolasku u UN vidio s predsjednikom Vučićem. Dodao je da je premijeru Ceraru u nedjelju navečer čestitao na osvajanju Europskoga prvenstva u košarci, što je ocijenio sjajnim uspjehom za Sloveniju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.