REGION

Hrvati sklonili bilbord na kojem je Melanija, pa stavili satiričnu poruku i savjet umjesto prve dame SAD

Avaz.ba

21.9.2017

Veliki plakati škole stranih jezika Američkog instituta iz Zagreba na kojima je Melanija Tramp, a koji su u samo nekoliko dana privukli pažnju svetskih medija, u srIJedu su skinuti i umjesto njih postavljeni su novi. 

Bilbord na kojem je fotografija Melanije Tramp uz citat "Samo zamislite koliko daleko možete stići sa malo engleskog" postao je viralni hit koji su prenijeli svi veliki američki i evropski portali, a nije zaobišao ni reakcije najbližih ljudi Prve dame.

Iako je autorka plakata Ivis Burić prošle sedmice za 24sata.hr rekla kako ne očekuje tužbu, Melanija Tramp je, kako je javio RTL, ipak najavila tužbu i zatražila da se plakati sklone u kratkom roku.

- Ta kompanija koja je radila tu marketing kampanju nije upoznata sa hrvatskim propisima, zakon o obveznim odnosima i hrvatski kodeks o oglašavanju jasni su u tom pravcu da niko, niko ne sme upotrebljavati lice, fotografiju nekog pojedinca u marketing svrhe ako nema saglasnost tog pojedinca - kazala je Nataša Pirc-Musar, advokatica koju je Melanija unajmila da zaštiti njeno ime od neovlašćene komercijalne upotrebe.

Autori novog plakata Američkog instituta odlučili su se za kraću i, čini se, satirični novi plakat čiju su fotografiju podijelili uz naslov "Take 2".


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.