Erjavec zbog arbitraže prijeti Hrvatskoj tužbom sudu EU-a

Fena
25.09.2017 23:38

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec zaprijetio je u ponedjeljak Hrvatskoj tužbom pred evropskim sudom u Luksemburgu ako ne bude sarađivala u primjeni sporne arbitražne presude o granici između dviju država. 

Čelnici triju stranaka vladajuće koalicije dogovorili su se na sastanku u Ljubljani da Slovenija ubrza donošenje zakona za primjenu presude, počne provoditi svoj suverenitet u Piranskom zaljevu, a razmišlja se i o tužbi protiv Hrvatske.

"Slovenija ustraje na implementaciji. Idućih ću sedmica za vladu pripremiti informaciju o pravnim mogućnostima kako reagirati s obzirom na to da Hrvatska presudu arbitara ne poštuje", rekao je Erjavec novinarima nakon zatvorenog sastanka.

"Radi se o mogućnostima tužbi, na primjer na Sudu EU-a u Luksemburgu", dodao je šef slovenske diplomacije.

Dok Zagreb odluku arbitara zbog kontaminiranosti procesa ne smatra obvezujućom i traži da se otvoreno pitanje riješi bilateralno, Ljubljana tvrdi da je presuda postala dio evropskog prava i da je Hrvatska kao članica EU-a mora poštovati.

Čelnici vladajuće koalicije zaključili su kako treba ubrzati postupak donošenja zakona u parlamentu kojima će se prilagoditi stanje na granici u skladu s presudom arbitara.

Riječ je o zakonima s područja unutrašnjih poslova koji će biti "prilagođeni granicama koje su određene arbitražnom odlukom", rekao je Erjavec, predsjednik Demokratske stranke umirovljenika, druge najjače stranke u vladajućoj koaliciji Cerarove Stranke modernog centra i Socijalih demokrata Dejana Židana, ministra poljoprivrede.

Erjavec i Židan su i potpredsjednici vlade, a na sastanku su podržali odluku premijera Mire Cerara da ne ode u Zagreb na sastanak s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova govora u UN-u prošle sedmice u kojem je optužio Sloveniju za nepoštivanje međunarodnog prava.

"Dijalog s Hrvatskom bit će moguć onda kad hrvatska politika bude spremna razgovarati o implementaciji, prije toga takav dijalg nema smisla", istakao je Erjavec.

Premijer Cerar nakon sastanka nije dao izjavu, ali je prema Erjavčevim riječima rekao da slovenska policija treba pojačati aktivnosti u Piranskom zaljevu koji su arbitri dodijelili Sloveniji i tako štititi slovenski suverenitet. 

Osim Plenkovićevog govora, slovenski ministar kaže da je provokativno bilo i to što su na ulazu u dvoranu gdje je hrvatsko izaslanstvo priredilo prijem u New Yorku bili promotivni materijali u kojima je Savudrijska vala ili Piranski zaljev prikazan kao da do arbitražne presude nije ni došlo.

"Mapa u turističkoj brošuri o Hrvatskoj bio je na ulazu u salu i svako ga je mogao uzeti i pogledati. Na mapi je granica upisana na sredini zaljeva, što shvaćam kao provokaciju", rekao je Erjavec.

NA VRH