REGION

Advokat Filaković: Kapetan Dragan uskoro na slobodi

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan

Avaz.ba

26.9.2017

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojeg je danas sud u Splitu prvostepeno osudio na 15 godina zatvora, uskoro bi mogao da bude pušten na slobodu, jer je više od dvije trećine kazne već proveo u pritvoru, piše Index.hr.

Ovaj portal, pozivajući se na izjavu Vasiljkovićevog advokata Tomislava Filakovića, navodi da je kapetan Dragan većinu kazne već odslužio, jer je prije više od 11 godina uhapšen u Australiji, a obično se vrijeme provedeno u pritvoru računa u zatvorsku kaznu.

Ako znamo da su dvije trećine kazne izdržžane, onda je kazna izdržžana u cjelosti. To podrazumijeva da se pristupi izvršenju kazne. O tome ćemo se dogovarati hoćemo li tražžiti upućivanje na izdržžavanje prije pravosnažnosti ili nećemo. Formalno je zapravo odslužžena kazna i ovo bi u tom smislu bila očekivana presuda da pokrije dosadašnji ekstradicijski pritvor i istražžni zatvor - izjavio je Filaković.

Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan (62), osuđen je danas u splitskom Županijskom sudu na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina, javili su hrvatski mediji.

On je kazao da je njegov klijent, s obzirom na to da je 11 godina i 11 mjeseci bio u ekstradicionom pritvoru i istražžnom zatvoru, praktički već odslužžio kaznu.

Filaković smatra i da, ako Vasiljković zatražži upućivanje na izdržžavanje kazne zatvora prije pravosnažnosti presude, možže odmah zahtijevati i uslovni otpust jer je za to ispunjena zakonska pretpostavka.

Vasiljković je proglašen krivim za dvije tačke optužnice - zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.

Australija ga je izručila Hrvatskoj u julu 2015. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.