REGION

Der Spiegel popljuvao Zagreb: Najdosadniji grad u Evropi, podsjeća na njemačku provinciju

Avaz.ba

12.10.2017

Spiegel Online objavio je reportažu iz Zagreba koji opisuju kao jako dosadan grad u kojem je najbolja stvar - autoput prema moru.

Novinarka Anne Haeming turistima iz Njemačke ponudila je i nekoliko savjeta kako preživjeti “zagrebačku tugu” dok se nalaze u glavnom gradu Hrvatske.  

Ironično se navodi kako je “vrhunac ljeta u Zagrebu bio koncert Duran Durana koji se mogao čuti i u zabačenim četvrtima” te bi njihova pjesma “Ordinary World” mogla “biti lokalna himna”, prenosi Index.hr.

Iako su čitatelji Lonely Planeta Zagreb proglasili destinacijom broj jedan 2017., novinarka Der Spiegela piše da pješačka zona u centru grada podsjeća na njemačku provinciju, primjerice gradove Rostock ili Bochum. Kafići u centru opisuju se kao previše slični, “s lounge-lookom koji je bio moda početkom stoljeća”, a ništa zanimljiviji nisu ni tržnica Dolac niti Gornji grad.

“Na rubovima Zagreba mogu se naći momenti u kojima tupoća prerasta u avanturu, u metropoli koja bi se trebala natjecati za najdosadniji grad, barem u Evropi”, piše Der Spiegel i preporučuje turistima da grad otkrivaju vozeći se tramvajem jer se “bicikl može voziti samo polako, a i biciklističke staze su zapravo na pločnicima”.

Most mladosti opisan je kao “betonski brutalizam”, dok na Bundeku nedostaje vode u umjetnom jezeru i sve izgleda tužno. Jarun je još gori, smatra reporterka der Spiegela.

Spominje se i Hrelić, na kojemu se prodaje stara krama, “stvari koje ljude tjeraju da se zacrvene”. “Na buvljacima se vidi čega ljudi imaju viška, ovdje očito ništa.” U Muzeju savremene umjetnosti novinarka je provela tri sata, ali u to vrijeme nije susrela druge posjetitelje: “Vrijeme za umjetnost je, čini se, luksuz.” Rijetku pohvalu dobio je kafić Krivi put, kao i pogled na grad sa Sljemena koji je “veličanstven”.

“Najbolja stvar u vezi Zagreba je autoput prema moru”, piše novinarka i navodi kako je tako stigla i do Rijeke koja će biti evropska prijestolnica kulture 2020.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.