REGION

Poznata imena svih 15 osumnjičenih u slučaju "Agrokor"

Agencije

Jutarnji.hr

16.10.2017

Hrvatska policija jutros je počela s hapšenjima bivših čelnika "Agrokora" koju su tu kompaniju vodili prije nego što ju je preuzela privremena uprava. Prema podacima Državnog odvjetništva (DORH), istrage i pretrage traju kod 15 osoba.

15 osumnjičenih

Ovo su imena svih 15 osumnjičenih za koje je izdat nalog za istragu: Ivica, Ante i Ivan Todorić, Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Discordia i Hrstić bili su zaposlenici revizorske kuće "Baker Tilly" koja je izrađivala revizorske izvještaje za "Agrokor" u Todorićevo vrijeme.

Do sada su prema dostupnim podacima uhapšeni Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić, Tomislav Lučić, Mislav Galić i Damir Kuštrak. Svi oni bili su članovi Uprave ili Nadzornog odbora posrnulog koncerna, u čijoj je Upravi, prije dolaska vanrednog vladinog povjerenika Ante Ramljaka, bilo sedmero članova.

Na vrhu je bio Ivica Todorić kao predsjednik, dok je njegov stariji sin Ante bio dopredsjednik. Na tu je funkciju Ante Todorić došao početkom 2016., a njegovu dotadašnju poziciju člana Uprave za maloprodaju preuzeo je Darko Knez, ali samo na šest mjeseci.

Ostali članovi Uprave "Agrokora" imali su unutar kompanije titulu izvršnih potpredsjednika.

Najodgovornija uloga

Prema pisanju medija, izvršni potpredsjednik za finansije, strategiju i tržišta kapitala Ivan Crnjac imao je najodgovorniju ulogu u pisanju poslovnih izvještaja.

Crnjac je u "Agrokoru" od 2005. na mjestu izvršnog direktora za strategiju, a 2008. preuzima dužnost izvršnog potpredsjednika za strategiju, spajanja i preuzimanja i ulazi u Upravu koncerna.

Ljerka Puljić bila je dugogodišnja starija izvršna dopredsjednica "Agrokora" i godinama je slovila kao Todorićeva desna ruka.

U "Agrokor" je došla iz "Leda" u prvoj polovini 90-ih godina, vremenom se profilirala u najmoćniju osobu koncerna.

Od 2015. članica je Nadzornog odbora "Agrokora". Deset godina zaredom birana je za najmoćniju ženu hrvatskog biznisa, prema listi 300 najmoćnijih žena sedmičnika "Lider".

Damir Kuštrak, bivši član Uprave "Agrokora" i član Nadzornog odbora "Mercatora" u koncern Ivice Todorića ušao je 1994. kada je imenovan starijim izvršnim potpredsjednikom za operacije i marketing u "Agrokoru".

Na tom je mjestu bio do 2000. kada odlazi u Vladu Ivice Račana, kao zamjenik ministra finansija.

Od 2004. predsjednik je Uprave "Medike", a 2008. se vraća u "Agrokor" gdje preuzima funkciju izvršnog potpredsjednika za izvozna tržišta.

Predsjednik HUP

Kuštrak je bio i predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Tomislav Lučić bio je član Uprave od 2013. do 2015.

Piruška Canjuga u "Agrokoru" je bila izvršna potpredsjednica za poslovanje i poslovni razvoj. Supruga Zlatka Canjuge, koji je 1990-ih bio blizak saradnik Franje Tuđmana i čelnik NK Croatije, u Upravu koncerna je došla 2008.

Ivica Sertić je 2016. postao izvršni potpredsjednik "Agrokora" za tržišta, prodaju i logistiku. Bio je predsjednik Uprave "Jamnice" od 1993. Pod njegovim vodstvom kompanija je postala snažnim tržišnim liderom te najvećim proizvođačem mineralnih voda i bezalkoholnih pića na jugoistoku Evrope. Među njima se posebno ističe "Jana" .

Hrvoje Balent, suprug Ive, kćeri Ivice Todorića, bio je izvršni potpredsjednik za centralnu nabavu i usluge koncerna. Balent je u Upravu koncerna "Agrokor" ušao 2012., kad je vodio poslove oko reorganizacije poliklinike Nemetova, koju je iste godine koncern preuzeo od Basler osiguranja.

Mislav Galić je bio izvršni potpredsjednik koncerna za poslovnu grupu "Hrana".

Do pozicije potpredsjednika u koncernu došao je s čelnog mjesta u "Ledu". Prvo direktora, a kasnije predsjednika Uprave. Galić je direktor "Leda" postao 1998.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.