REGION

Zašto za Ivicom Todorićem još nije raspisana Interpolova potjernica

Index.hr

17.10.2017

U akciji "Agrokor" jučer je trebalo biti privedeno 15 čelnika ovog konzorcija, ali su na kraju dana nedostajala tri imena.

Otac Ivica Todorić, te njegovi sinovi Ante i Ivan nisu bili u ulici Himper, odnosno u Kulmerovim dvorima, u trenutku kada je policija pokucala na njihova vrata.

Navodno su sva trojica u stranoj zemlji, a prema svemu sudeći, nalaze se u Velikoj Britaniji, tačnije u Londonu.

Sada se postavlja pitanje - kada će i Todorići biti privedeni na ispitivanje, odnosno saslušanje?

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) pokušalo je Todorićima uručiti poziv, ali bez uspjeha, no to ne znači da se odmah, istog trenutka, za Todorićima raspisuje potjernica.

Kako piše Index.hr, oni imaju vremena da se odazovu pravosudnim organima te da se predaju u neku od policijskih stanica. Isto tako, DORH i policija moraju napraviti sve zakonom predviđene korake kako bi stupili u kontakt s traženom osobom, utvrdili prebivalište te na kraju napravili sve u proceduri uručenja poziva.

Advokati porodice Todorić tvrde da državne institucije to nisu napravile, pa tako za sada nema govora o potjernici.

Advokat Ante Todorića, Rajko Čogurić, tvrdi jutros da ne postoji formalni zahtjev državnih tjela prema njegovom klijentu.

Na londonsku adresu, gdje je od prije mjesec dana prijavljen Ante Todorić, nije stigao formalni, službeni poziv policije, odnosno DORH-a za saslušanjem.

I advokat Ivice Todorića, Čedo Prodanović, tvrdi da još nije stigao poziv za saslušanje njegovog branjenika Ivice Todorića.

Advokati Todorićevih jučer su naglašavali kako njihovi klijenti nisu u bijegu te da su spremni odazvati se na poziv DORH-a, odnosno policije. Onog trenutka kada taj zahtjev i stigne.

Ako se Todorići nakon toga ne jave, u dogledno vrijeme slijedi raspisivanje Interpolove potjernice, odnosno ispisivanje evropskog naloga za hapšenje.

"Dogledno vrijeme" rastezljiv je pojam, no očekuje se da se Todorići odazovu u roku od 24 ili 48 sati. Ako to ne naprave ili krenu u odugovlačenje, kao što je to bio slučaj kod Ive Sanadera, raspisuje se potjernica.

Kod Sanadera raspisivanje međunarodne potjernice zatražio je USKOK nakon što je sudija istrage zagrebačkog Županijskog suda na posebnom ročištu Sanaderu odredio jednomjesečni pritvor zbog bijega i opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Sanader se javio preko advokata, poslavši poruku da se vraća za "tri do četiri dana ". Već sljedećeg dana uhapšen je u austrijskom Klagenfurtu.

Podsjetimo, iako je Velika Britanija u postupku Bregzita (Brexit), koji će trajati godinama, i dalje u toj zemlji funkcionira evropski nalog za hapšenje.

Riječ je o nalogu nadležnog pravosudnog tijela članice EU-a za uhićenje i predaju osobe koja se zatekne u drugoj članici EU-a u svrhu kaznenog progona ili izvršenja zatvorske kazne. No, valja naglasiti da Hrvatska ima negativna iskustva s izručenjem iz Velike Britanije. Isto tako postoji i ta negativna praksa Britanije da se na europske uhidbene naloge jednostavno ogluši.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.