REGION

Todorićevi saradnici izašli iz pritvora u Remetincu

Fena

19.10.2017

Iz pritvora u Remetincu kasno sinoć izašlo je 12 "Agrokorovih" menadžera i revizora protiv kojih je pokrenuta istraga jer su Ivici Todoriću, kako sumnja tužilaštvo, pribavili čak milijardu i 142 miliona kuna.

Ukupnoj šteti državno odvjetništvo pribraja i "nepripadnu imovinsku korist" od dodatnih 320 miliona kuna pribavljenih za "jednu pravnu osobu" krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, istragom u slučaju "Agrokor" su obuhvaćeni i ranije pritvoreni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u "Agrokoru", dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće "Baker Tilly" koja je radila revizorske izvještaje za "Agrokor".

Uhapšeni su iz Remetinca pušteni nešto prije ponoći nakon što je istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda Zoran Luburić odbio zahtjev tužilaštva da ih se tokom istrage zatvori zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Kako je jedino za Ivicu Todorića istražni sudija uvažio zahtjev za pritvorom, on će ako se pojavi u Hrvatskoj biti uhapšen i zatvoren na 30 dana. Ukoliko u iduća tri dana ne dođe u Hrvatsku, za njim će biti raspisana međunarodna potjernica.

Todorić je na svom blogu, nakon što mu je određen istražni zatvor, ocijenio da je pravna država, odbacivši zahjtev da se "Agrokorovim" menadžerima odredi pritvor, stala na kraj političkoj samovolji, ispričao se bivšim saradnicima što su zbog političkog progona morali proći "sramotnu torturu" te poručio da će se boriti za istinu i razotkrivanje "političke kampanje".

Njegovi advokati najavili su žalbu na pritvor i nastavak pravne bitke.

- Nama je drago da su svi pušteni, a mi možemo nastaviti svoj posao - kratko je prokomentirala Todorićeva advokatica Jadranka Sloković.

Njen saradnik Čedo Prodanović dodao je da će Todorićeva odbrana poduzeti sve radnje koje su im na raspolaganju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.