REGION

Grabar-Kitarović ruskim dužnosnicima pojasnila hrvatske stavove o "Agrokoru"

Avaz.ba

19.10.2017

"Agrokor" je bio tema na sastancima hrvatske predsjednice s najvišim ruskim dužnosnicima, predsjednikom Vladimirom Putinom i premijerom Dmitrijom Medvedovim.

Kolinda Grabar-Kitarović kaže kako je pojasnila stavove hrvatske strane, međutim i kako ona ne učestvuje u rješavanju tog pitanja, ali je spremna posredovati u donošenju rješenja. Istaknula je i kako ne želi da pitanje "Agrokora" optereti hrvatsko-ruske odnose.

Bilo je riječi o pitanju "Agrokora". Ja sam pojasnila stavove hrvatske strane. Ja ne učestvujem u rješavanju tog pitanja, dakle ne mogu pregovarati o modusima kako će to riješiti, ali spremna sam posredovati u donošenju rješenja - kazala je Grabar-Kitarović koja je u službenoj posjeti Ruskoj Federaciji.

Poručila je i da dugovi "Agrokora" nikako ne mogu pasti na leđa hrvatskih poreznih obveznika.

"'Agrokor' ostaje privatna kompanija, ona nije nacionalizirana od strane države. Prema tome, država ne može na sebe preuzeti odgovornost. Kao što sam više puta istaknula, dugovi "Agrokora" ni na koji način ne mogu pasti na leđa hrvatskih poreznih obveznika - poručila je hrvatska predsjednica.

Prema njenim riječima, Rusija je Hrvatskoj važan privredni partner, naročito u trgovini i investicijama, a velika zainteresiranost hrvatskih i ruskih privrednika za saradnju pokazuje da na objema stranama postoji izniman interes za jačanje ekonomskih veza.

- Ovaj današnji skup i ovako veliki broj prisutnih privrednika na najbolji način pokazuju da naše poslovne zajednice njeguju čvrsto i pouzdano ekonomsko partnerstvo. Partnerstvo i prijateljstvo, koje, uvjerena sam, ima i obećavajuću budućnost - rekla je Grabar-Kitarović u Moskvi tokom rusko-hrvatskog ekonomskog foruma.

Kako je navela, hrvatsko-ruski odnosi ponovo postaju dinamični i obećavajući.

Ovdje sa zadovoljstvom ističem napore hrvatskih firmi da uđu na rusko tržište. Vjerujem kako će njihova prisutnost i buduće poslovne aktivnosti na ruskom tržištu produbiti i unaprijediti naše trgovinske odnose, na uzajamnu korist naših dviju država i naroda - poručila je predsjednica Hrvatske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.