REGION

Hrvatski policajci napuštaju posao i bježe u inostranstvo

Avaz.ba

19.10.2017

Ekonomsko propadanje Hrvatske rezultiralo je valom iseljavanja koji traje već godinama. 

Prema procjenama demografa, oko 50 hiljada ljudi godišnje preseli se u inostranstvo, u zemlje koje pružaju više prilika za dostojanstven i kvalitetniji život.

Hrvatska se našla među zemljama s najvećim padom broja stanovnika, u društvu Sirije i Kosova. Među onima koji traže priliku za bolji život su i neki od onih koji rade u državnoj službi.

Male plaće 

Sve više policajaca bježi iz Hrvatske, a na svaka dva policajca koja daju otkaz i odu, u MUP-u u službu uzimaju tek jednog novog. Ove godine, kako neslužbeno saznaje Index.hr, bilo je problema s popunjavanjem godišnje kvote Policijske akademije novog naraštaja policije.

Najviše je novih policajaca iz Slavonije koji poslije budu raspoređeni u Policijsku upravu dubrovačku ili istarsku. 

Nerijetko ostavljaju porodice i pokušavaju preživjeti s platom praksikanta, koje su u iznosu od cca 3.600 kuna. Žive u podstanarstvu, a u Dubrovniku se hrane u pučkoj kuhinji.

Index je pisao o hladnijim danima koje su ti isti policajci dočekali u posuđenim jaknama ili bez njih. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije imalo zimske jakne za policijske pitomce, koje je primilo u prošloj i ovoj godini. Policajci pitomci snalaze se kako mogu i rade u potrganim odorama, a remen za oružje vežu žicom.

Policajci u PU dubrovačko-neretvanskoj, ni nakon uspješno završenog pripravničkog staža i položenog državnog stručnog ispita nisu godinama mogli zadužiti lično naoružanje, a čuvali su državnu granicu u doba migrantske krize. Pet su godina radili na državnoj granici bez naoružanja.  

Sindikat policijskih službenika je ministra Davora Božinovića upozorio da se vježbe gađanja obavljaju na "suho". U dopisu, sindikalisti upozoravaju kako je oprema policajaca loša i dotrajala, imaju pištolje koji se kvare, lisice koje zatvorenici mogu sami skinuti, stare jakne, stare pancirke... 

Ne vježbaju gađanje u dvorani već na "suho", što uspoređuju s plivanjem, ali u bazenu bez vode. 

Index neslužbeno saznaje da je sve više onih koji zatraže neplaćeni dopust i odu u neku od zemalja u koje se Hrvati masovno iseljavaju i tamo pronalaze posao, stan i počinju novi život, a u Hrvatsku se vraćaju samo potpisati otkaz u MUP-u i odjaviti prebivalište. 


Neplaćeni dopust zbog učenja stranog jezika

Zbog svega navedenog, Index je pitao MUP o tome koliko je policajaca iskoristilo mogućnost dobivanja neplaćenog dopusta u trajanju od šest i više mjeseci u posljednje dvije godine te koliko ih je u to vrijeme nakon neplaćenog dopusta dalo otkaz u toj državnoj službi?

U odgovoru MUP-a stoji da je takav dopust zatražilo 57 policijskih službenika, od kojih je polovina s visokom i višom stručnom spremom, a najviše policajaca je "pobjeglo" iz dubrovačko-neretvanske policije. 

Razlozi za traženje neplaćenog dopusta su, uz porodične, porodiljne, odlaske u mirovne misije, obrazovanje, i "učenja stranog jezika".

- Nakon isteka neplaćenog dopusta 14 policijskih službenika prekinulo je radni odnos, od toga najviše iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske -, piše u odgovoru iz MUP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.