REGION

Plenković odgovorio što će se dogoditi ako Todorić bude izbjegavao izručenje

Avaz.ba

20.10.2017

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u Bruxellesu nije mogao izbjeći pitanja vezana uz Agrokor i saborsko Istražno povjerenstvo.

-Ovo što se događa s Povjerenstvom, ono ex lege, koliko je meni poznato i brojnim pravim stručnjacima iz akademske zajednice, prestaje s radom. Istodobno, što se nas tiče spremni smo za raspravu i bilo kojoj temi. Ja sam čak sugerirao zajedničke sjednice Odbora za gospodarstvo i financije. Bitna je supstanca, a ne tijelo. Ne radi se o tome da bilo tko od nas ima bilo kakve veze s tim procesom, ili da želi skrenuti i maknuti s javnog interesa. Radi se o poštivanju zakona. Oni su za mene sasvim jasni. Sabor istodobno ima niz mogućnosti da se o svemu temeljito raspravi. Postoje zakoni u Hrvastkoj i donosi ih Sabor. Ta se tema toliko potencira bez pravog razloga - kazao je premijer.

Na pitanje što će se dogoditi ako će Ivica Todorić izbjegavati izručenje i pozivati se na politički progon, premijer odgovara:

-Otklanjam bilo kakvu insinuaciju o bilo kakvom političkom progonu. To je svima jasno. Što se tiče mehanizama, za to na razini Europske unije postoji Europski uhidbeni nalog. S drugim zemljama postoje druge konvencije. Jedino pravnim i zakonitim putem - kazao je Plenković.

Premijer Andrej Plenković u Bruxellesu je prisustvovao Europskom vijeću.

-Skoro dva sata smo razgovarali o programu lidera, leaders agenda. Cilj tog dokumenta je da se sami šefovi država više angažiraju pred izazovima koji su pred Unijom - kazao je premijer

Naglasio je kako postoje četiri ključna trenutka u sljedećih 18 mjeseci.

-Prvo, izlazak Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije donosi negativne konotacije za europski projekt. Drugi je kampanja za sami Europski parlament. Treći je izbor novih institucija. A četvrti i najvažniji je dogovor o novom financijskom okviru. Svi smo angažirani da se i proračun i politike konkretno vide na gospodarskom rastu i socijalnim aspektima svih naših građana, unutarnjim pitanjima, borbe protiv terorizma, migrantske krize i to će biti ključne teme u prosincu ove godine - poručio je premijer.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.