REGION

Plenković: Ne znam gdje je Ivica Todorić

Fena

22.10.2017

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da nema informacije gdje se nalazi bivši predsjednik Uprave Agrokora Ivica Todorić, za kojim je raspisana potjernica, i da ne komentira pravosudni proces, te ponovo odbacio Todorićeve optužbe na račun Vlade.

Ponovo otklanjam tezu i ne komentiram proces - rekao je Plenković novinarima koji su tražili komentar Todorićevih tvrdnji da se u slučaju Agrokor radi o političkom progonu i projektu rušenja koncerna, prenosi Hina. 

Rekao je da nema nikakvih saznanja gdje se nalazi Ivica Todorić i je li u Švicarskoj, kako su objavili neki mediji. Da nemaju informacije o tome gdje je Todorić rekla je novinama i ministrica vanjskih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Podsjećamo, nakon što je za njim jučer raspisana potjernica, vlasnik i bivši predsjednik uprave koncerna Agrokor Ivica Todorić, ponovio je da su on i njegovi suradnici izloženi političkom progonu. Utvrdio je kako prikuplja činjenice kojima dokazuje da je "projekt rušenja Agrokora stvoren u saradnji između hrvatske političke elite i stranih lešinarskih fondova" te poručio da će se vratiti u Hrvatsku čim prikupi relevantne dokaze kako bi se "suprotstavio zajedničkom zločinačkom pothvatu dijela političkih elita i njihovih pomoćnika". 

Plenković je, upitan o kritikama predsjednika SDP-a Davora Bernardića kako HDZ ne želi da proradi istražno tužilaštvo o Agrokoru i da time štite kriminal, ponovio da su HDZ i Vlada otvoreni za rasvjetljavanje svih aspekata koji se odnose na Agrokor "od nultog trenutka do danas".

Što se tiče poštovanja načela zakonitosti, bilo bi dobro da oni, koji su ucjenjivali da se odgovarajućom većinom ne izaberu ustavni suci mjesecima, vode računa o svojoj političkoj odgovornosti i da se zapitaju da li Hrvatski sabor, kao zakonodavno tijelo, treba pokazivati primjer da poštuje propise koji su u zemlji na snazi - rekao je Plenković.         

Plenković je potvrdno odgovorio na upit je li ga predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović obavijestila o sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju na kome su sudjelovali i čelnik Sberbanka Herman Gref i hrvatski državni tužilac Dinko Cvitan. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.