REGION

Plenković: Hrvatska pred sobom ima dva vrlo važna cilja, ali...

Avaz.ba

23.10.2017

- Kada govorimo o Šengenskom prostoru, Hrvatska je učinila već puno toga. Iskoristili smo 120 miliona eura za jačanje tehničke infrastrukture za zaštitu buduće vanjske granice EU-a. Politički gledano, smatram da možemo biti spremni za odluku na razini Vijeća u prvoj polovici 2019. - kazao je premijer Hrvatske, Andrej Plenković u intervjuu za France 24.

Po njegovim riječima, to je jedan od stupova evropske politike Hrvatske, dok je drugi cilj pridruženje eurozoni. 

- Ali prvo treba ispuniti kriterije, sve kriterije iz Maastrichta. Mislim da smo uvelike napredovali. Moja vlada je napravila izvanredan posao na smanjivanju proračunskog deficita, a preostaje nam smanjiti i javni dug. Što se vremenskog okvira tiče, 2022./2023., bio bih vrlo zadovoljan -  kazao je premijer.

Na pitanje da li zagovora dublju integraciju EU-a i da li Hrvatska želi u tome sudjelovati, kazao je da, u skladu sa dogovorom sa skupa u Talinu, treba jedan program, smjernice o ključnim pitanjima koje treba riješiti.

- Imamo još oko 19 mjeseci do sljedećih izbora za Evropski parlament 2019. Trebamo, kao što smo dogovorili u Talinu, jednu agendu, smjernice, program o tome kako ćemo se pozabavati ključnim pitanjima. Ne ući u teorijske rasprave o institucionalnim pitanjima, nego vidjeti što možemo izvući iz onoga što nam Ugovor dopušta, iz naših politika i proračunskih sredstava - kazao je šef hrvatske vlade, posebno naglasivši probleme migracija, sigurnosti, terorizma, funkcioniranje Šengena.

Istaknuo je da je njegova vlada dobro odgovorila na sve krize s kojima se suočila te da treba nastaviti raditi na strukturnim reformama i pokušati ostati u skupini zemalja koje su za tješnju integraciju na europskoj razini.

Na pitanje o migracijskoj krizi i protivljenju zemalja Višegradske skupine dosadašnjoj politici Brisela, posebno sistemu kvota, kazao je da "zemlje srednje i istočne Evrope nemaju isto društveno tkivo" kao zapadne zemlje.

- U njima nema puno stranaca i to je onda i kulturološko pitanje (...) možda se treba naći na pola puta kako bi se zadovoljile obje strane - kazao je premijer Hrvatske.

No, ocijenio je također da i male zemlje, poput Hrvatske, koje nemaju jednaku moć i utjecaj kao velike članice, mogu svojim "sudjelovanjem, odgovornošću i solidarnošću" pridonijeti rješavanju tog problema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.