REGION

Slavonci prodaju vikendice da bi došli do novca za preživljavanje

Index.hr

25.10.2017

Vrijeme kada su Slavonci masovno gradili vikendice po selima s vikend-naseljima uglavnom je prošlo, piše Glas Slavonije. Danas su te nekretnine zbog režija za njih i troškova njihova održavanja teret za kućni budžet, generacije koje su ih gradile ostarjele su, a njihova djeca nemaju vremena za vikendašenje.

Uz to, te su kuće za odmor, za razliku od apartmana na moru, neisplative, neiznajmljive, pa se na njima ne može zgrnuti ni dodatna vrijednost, da bi se na njima zaradilo ili da bi isplatile same sebe.

Stoga ih dojučerašnji vikendaši prodaju, u nadi da će se riješiti većinom praznih nekretnina i troškova njihovog održavanja, a vremena su takva da ih dio prodaje kako bi došli do gotovog novca za osnovni život, a ne za neki luksuz ili novo ulaganje.

Vikendice su bile poput zlata, a danas su to uglavnom predmeti prodaje u koje se dugo nije ulagalo. Ima ih već za 7-8 do 15 hiljada eura. Ono što je među vikendicama danas 10-ak hiljada eura, prije je vrijedilo 20 - 30 hiljada eura - kaže đakovački trgovac nekretninama Vlado Rehner (Rechner).

No, u ovdašnjoj ponudi ima i vikendica za koje vlasnici traže i više od 20.000 eura.

- Ma, mogu vlasnici tražiti ne znam koliko, no džabe im je, neće to dobiti, morat će spustiti cijene. Najskuplje su danas vikendice od 20 do 25 hiljada eura, a prije bi takve kuće za odmor vrijedile 30 do 40 hiljada, no to danas ne može proći. Danas se ljudi okreću kupnji apartmana na moru jer se mogu iznajmljivati, obrtati zaradu na njima, a stvar s vikendicama je propala - zaključuje Rehner.

Kad bi se napravila usporedba, na prodaju ponuđeni apartmani na moru, na Viru, u Crikvenici i drugdje tih kapaciteta stoje više od 100.000 eura.

I u općini Drenje, na čijem je području Mandićevac, kažu da se vikendice više prodaju nego što ih dosadašnji vlasnici zadržavaju.

Onaj ko danas želi imati vikendicu, kupiti je, a iz Đakova je, najradije poseže za vikendicom što bliže gradu, u Pisku ili Budrovačkom Brdu, ne u 30-ak kilometara udaljeni Mandićevcu i dalje. Kupci prije posežu za onima u Brdu i Pisku jer do njih mogu i pješice, biciklom, motorom, da nemaju trošak goriva jer je u pitanju tek koji kilometar - zaključuje Rehner.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.