REGION

Navijač brutalno pretučen metalnom šipkom, dok je nepomično ležao na podu

ŠibenikIN

Avaz.ba

28.10.2017

Igor Andaković, pripadnik šibenskih Funcuta, teško je povrijeđen, kada ga je pripadnik Torcide napao palicom uoči košarkaške utakmice.

- S obzirom na događaj koji se desio u srijedu, mogu slobodno reći 'što nas ne ubija, ojača nas!', stoga nema posustajanja. I danas, bez obzira što ja ne mogu biti s vama, želim da svi dođete na košarkaški susret u dvoranu i dokažete da nas ništa ne može slomiti! Svi na Baldos - poručio je putem stranice Funcuta Igor Anaković koji je u srijedu na Starom pazaru zadobio teške povrede tokom napada pripadnika Torcide na domaće navijače.

Andakovića je palicom napao javnosti zasad nepoznati maskirani muškarac, što su snimili reporteri portala ŠibenikIN, prenosi Dnevnik.hr 

Snimak je ustupljena policiji i Državnom tužilaštvu, a na njoj se vidi kako Andakovića, koji nemoćan sjedi na podu, napada mladić s kapuljačom na glavi.  

Uhapšeni, pa pušteni

Zbog napada na domaće navijače Šibenske Funcute uoči utakmice osmine Hrvatskog nogometnog kupa u srijedu između Šibenika i Hajduka, policija je preko noći zadržala 58 pripadnika Torcide kojima po Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim takmičenjima prijeti zatvorska kazna u trajanju od tri mjeseca do tri godine.  

Uhapšeni su nakon masovne tučnjave koja se dogodila u srijedu oko 15:30 sati na Starom pazaru u središtu grada, gdje je 43-godišnji domaći navijač u sukobima palicama, kamenjem i bocama zadobio teške povrede zbog kojih je zadržan u bolnici, a 32-godišnjak je povrijeđen lakše, priopćeno je iz policije.

Svi pripadnici navijačke grupe Torcida, koji su zbog napada na domaće navijače Funcute uhapšeni, pušteni su da se brane sa slobode, osim 22-godišnjaka osumnjičenog za nanošenje teških povreda šibenskom navijaču, saopćeno je iz šibenskog Općinsko državnog tužilaštva.

Od 30 navijača koje je zbog napada na Funcute zadržala policija, Državno tužilaštvo je u četvrtak poslijepodne i navečer ispitalo ukupno njih 24 zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo sudjelovanja u tučnjavi ili napadu na gledaoce i druge osobe po Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim takkmičenjima. 

Za njih petoricu pritvorskom su nadzorniku odmah izdali nalog da se puste na slobodu, a u petak su ponovno ispitali muškarca osumnjičenog da je počinio krivično djelo teške povrede i istražnom sudiji šibenskog Županijskog suda predložili da ga se zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela zadrži u istražnom zatvoru.

Šibensko je tužilaštvu njegovom slučaju promijenilo kvalifikaciju krivičnog djela i više ga ne tereti po Zakonu o sprečavanju nasilja na sportskim takmičenjima, za što ga je po članu 31a prijavila policija, nego za nanošenje teških povreda. To znači da mu sada prijeti i do pet godina zatvora, u odnosu na maksimalno tri godine koliko je zakonodavac namijenio u Zakonu o navijačima. 

Također, Općinsko je državno tužilaštvo donijelo rješenje o određivanju mjere opreza zabrane posjećivanja svih sportskih utakmica i drugih sportskih takmičenja i događanja za 17 od 30 krivično prijavljenih osumnjičenika.

Njihov posao na ovom predmetu još nije gotov i najavili su nastavak provođenja dokaznih radnji protiv izgrednika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.