REGION

Loše vijesti za pušače: Spremaju nove namete na cigarete

Avaz.ba

29.10.2017

Hrvatsko Udruženje poslodavaca u zdravstvu predlaže uvođenje poreza na rizično ponašanje, prije svega na cigarete, gdje bi tri kune po kutiji išle za zdravstvo.

Direktor Udruženja poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) Dražen Jurković u razgovoru za Hinu, iznosi svoje prijedloge za finansijski oporavak zdravstvenog sistema, koji trenutno opterećuje dug od 8,2 milijarde kuna, prenosi B92.

- Mislimo da je javnost za to spremna, a ne vjerujemo da će se to moći da se dobije iz dodatnog oporezivanja na mobilne telefone, alkohol itd. - kaže direktor UPUZ-a.  

Jurković smatra kako za finansijsku sanaciju zdravstvenog sistema treba na međunarodnom tržištu pronaći dodatnih 3,5 milijardi kuna, kako bi se rokovi plaćanja sveli na 60 dana, kao i da se istovremeno pregovara sa farmaceutskom industrijom da bi se smanjenje rokova plaćanja odrazilo na cijene lijekova.

- Razlika u cijeni lijekova trebala bi da kompenzuje kamate na zaduženje. Na lijekove trošimo pet milijardi kuna godišnje, pa se uz 10-postotno smanjenje cijena može prihodovati 500 miliona kuna. Hrvatskoj bi bilo jeftinije da uzme tri milijarde kuna uz kamatu od 2-3 posto nego da plaćamo ove cijene lijekova - smatra Jurković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.