REGION

Mesić: Bio sam impresioniran razvojem "Agrokora"

Avaz.ba

3.11.2017

Održana je prva radna sjednica saborske Istražne komisije za "Agrokor".

Ivica Todorić i njegov otac Ante nisu se pojavili pa je prvi svjedočio Stjepan Mesić, prvi predsjednik hrvatske vlade.

Svi članovi

Gotovo svi članovi Komisije javili su se za ispitivanje.

Mesić je odgovarao na brojna pitanja o poznanstvu s Antom i Ivicom Todorićem, finansiranju svojih predsjedničkih kampanja, te o tome da je tokom mandata bio upoznat s problemima u "Agrokoru".

Prvo pitanje postavio mu je Nikola Grmoja.

- Josip Manolić u svojoj knjizi piše o dvije struje tajkuna - crveni (Luković, Katičić, Gregurić) te s druge strane Škegro, Kutle... Prema vašim saznanjima, kojoj struji je pripadao Ante Todorić? - upitao je Grmoja.

Mesić je rekao kako ih ne bi svrstavao lijevo ni desno.

- Novac nema boju. Oni su imali priliku zaraditi - rekao je Mesić.

Istakao je kako je bila greška ići u privatizaciju u vrijeme rata.

Rekao je kako je Antu Todorića upoznao u vrijeme dok je bio direktor velike kompanije.

- Sreo sam ga poslije Hrvatskog proljeća u Staroj Gradiški. Puno smo razgovarali. Sreli smo se i nakon što je izašao iz zatvora. Normalno da kandidat za budućeg premijera predlaže članove vlade, ali nisam dogovarao kupovinu bilo kakvog preduzeća. Predlagao sam ga za ministra poljoprivrede jer sam smatrao da je kompetentna osoba - rekao je Mesić.

Na pitanje o donacijama, rekao je kako su HDZ donirale mnoge velike firme. Ne može se sjetiti ko, ali malo je njih koji nisu donirali.

- Najviše smo dobivali iz dijaspore - dodao je.

Sve evidentirano

Na pitanje je li Ivica Todorić finansirao njegovu kampanju, Mesić je rekao kako su je finansirali mnogi, a najviše pojedinci.

- Sve je evidentirano i prošlu reviziju i predano izbornoj komisiji - dodao je.

Na pitanje Lovrinovića, Mesić je rekao kako je među vodstvom Hrvatske prevagnula ideja da se što prije trebaju privatizirati firme u društvenom vlasništvu.

- Nisam mogao utjecati na te procese, ali pretpostavljam da su postojale grupe koje su imale aspiracije kupiti ta preduzeća i bile su povezane s onima koji su donosili odluke - rekao je Mesić.

Potvrdio je da je dobivao službene izvještaje organa te da je nekoliko puta reagirao. A najvećim dijelom dobivao je informacije da je sve u toku, da se transparentno radi i da su uviđaji u toku.

Odgovarajući na pitanje Ante Babića, Mesić je kazao da je bio impresioniran razvojem "Agrokora", ali nije dobivao nikakve primjedbe na taj proces.

Da bez vrha HDZ-a i Tuđmana nije mogla proći nijedna privatizacija potvrdio je u odgovoru Gordanu Marasu.

Rekao je kako se ne sjeća Martine Dalić iz tog vremena.

Na pitanje je li mogla ujecati na privatizaciju kao pomoćnica ministra Škegre, Mesić je rekao kako pomoćnici za to i postoje.

Nije dao konkretan odgovor na pitanje o svojoj izjavi da kad "'Agrokor' kihne, država će dobiti upalu pluća".

Neslužbeni izvori

Za velike kredite koje je uzimao "Agrokor" znao je samo iz neslužbenih izvora. Ni kao predsjednik Hrvatske, kaže, nije dobivao nikakve informacije o poslovanju "Agrokora".

Prije svjedočenja Mesića, Istražna komisija dogovorila je popis svjedoka za iduće četiri sjednice, a na svakoj se očekuju po četiri svjedoka.

Među njima su bivši premijeri Franjo Gregurić i Zlatko Mateša, kao čelnik Agencije za privatizaciju.

Svjedočit će i guverneri HNB-a i bivši ministri finansija, osim Martine Dalić, zbog čega su protestvovali opozicioni članovi Komisije.

Nije prihvaćen prijedlog da o prvoj tački - okolnostima nastanka istražne komisije svjedoči Vladin povjerenik Ante Ramljak, iako SDP-ovac Gordan Maras uvjerava da bi Ramljak o tome mogao više reći od Josipa Manolića.

Nije prošao ni prijedlog da u ovoj grupi svjedoka bude i Vladimir Šeks. To je tražio Nikola Grmoja iz Mosta, koji je jutros novinarima dostavio dokument koji pokazuje da je, kao potpredsjednik Vlade, Šeks još 1994. znao za nepravilnosti u "Agrokoru".

Budući da je Šeks savjetnik premijera Andreja Plenkovića, Grmoja je i premijera predložio za svjedoka, ali to većina nije prihvatila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.