REGION

Područje Rijeke ponovo potresla tri zemljotresa

Avaz.ba

15.11.2017

Tri potresa zatresla su riječko područje od jutros. 

Posljednji potres bio je najjači, 3,4 stepena Rihterove skale, i dogodio se u 11.40 sati.

Hrvatski seizmolozi navode kako se radi o umjerenom potresu, s epicentrom u blizini Begovog Razdolja, 40-ak kilometara jugoistočno od Rijeke. 

Magnituda potresa iznosila je 3.1 po Rihteru, a u epicentralnom području osjetio se s intenzitetom IV stepena Mercalli-Cancani-Siebergove skale.

Tri sata ranije zabilježen je umjeren potres s epicentrom 10-ak kilometara jugoistočno od Rijeke. Magnituda tog potresa iznosila je 3.1 stepeni Rihtera, a u epicentralnom području osjetio se s intenzitetom IV stepena Mercalli-Cancani-Siebergove skale, piše Index.hr. 

Prvi potres dogodio se u 6 sati i 5 minuta, s epicentrom u Bakarskom zaljevu, 12 km jugoistočno od Rijeke. Magnituda potresa iznosila je 2.6 stepeni Rihterove skale, a intenzitet u epicentru iznosio je IV (četiri) stepena Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) skale. Potres se osjetio u Rijeci i okolici. 

Serija slabijih potresa na riječkom području osjetila se i prije tri dana, ali slabi i umjereni potresi to područje povremeno tresu gotovo tokom cijele godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.