REGION

Plenković će se obratiti tokom poslijepodneva

Fena

29.11.2017

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković tokom popodneva obratit će se javnosti u vezi s današnjim događanjima u haškoj sudnici, rečeno je novinarima u Banskim dvorima.

Plenković se danas čuo s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, koja je u međuvremenu prekinula posjetu Islandu i u stalnom je kontaktu s pravosudnim stručnjacima, Ministarstvom vanjskih i evropskih poslova, ambasadoricom u Holandiji i Hrvatima u BiH, navode hrvatski mediji. 

Premijer je šokiran činom Slobodana Praljka i zabrinut, rekao je izvor iz Banskih dvora i podsjetio da je hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u avgustu posjetio šestoricu bivših čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata i da je općenito u stalnom kontaktu s njihovim braniteljima.

Bivši načelnik Glavnog štaba HVO-a general Slobodan Praljak u haškoj je sudnici oko 11.30 sati, po vlastitim riječima, popio otrov nakon što mu je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za ratne zločine. 

Nakon što je žalbeno vijeće potvrdilo Praljkovu prvostepenu kaznu od 20 godina zatvora, on im je kazao: "General Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu" i popio sadržaj iz bočice.

Sudnica u kojoj se dogodio incident zapečaćena je radi policijske istrage, a izricanje drugostepenih presuda obavljeno je u drugoj sudnici. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.