REGION

Plenković: Razmotrit ćemo mehanizme za reviziju presude, ostajemo najveći zagovornici evropskog puta BiH

Avaz.ba

29.11.2017

Vlada Republike Hrvatske razmotrit će sve pravne mehanizme koji su nam na raspolaganju da osporimo presudu Jadranku Prliću i ostalima, koji su danas drugostepenom presudom osuđeni u Hagu, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare.

Dodao je da žale zbog presude. 

Podsjećam i našu i međunarodnu javnost da je Hrvatska pružala podršku BiH u vrijeme velikosrpske agresije, kada joj je ugrožen teritorijalni integritet. Hrvatska je tada primila veliki broj izbjeglica, bez obzira na vjeru i naciju - dodao je Plenković. 

Premijer Hrvatske podsjetio je na Vašingtonski i Splitski sporazum, kojim je dogovorena saradnja. 

- Na temelju tih sporazuma s liderima BiH, Hrvatska vojska je uz Hrvatsko vijeće odbrane i Armiju BiH prekinulo opsadu Bihaća i spriječilo nove zločine - dodao je Plenković.

Plenković je kazao i da su akcije Hrvatske vojske, HVO i AR BiH zajednički stvorili preduvjet za zaustavljanje rata i potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

Plenković je naveo i da je Hrvatska među prvima priznala BiH, te da su bh. Hrvati sa Bošnjacima izglasali nezavisnost.

Tri puta ništa

Republika Hrvatska tri puta je nastojala uključiti se kao prijatelj suda u proces "Prliću i ostalima". Bilo je to 2006., 2016., i u vrijeme ove Vlade 2017. godine, ali je Tribunal odbio se zahtjeve. 

Plenković smatra da je apsurdno  da ni u jednoj pravomoćnoj presudi za zločine u BiH nije utvrđena odgovornost Srbije u udruženom zločinačkom poduhvatu. 

- Vlada RH smatra da se ovom presudom na pogrešan način aludira na učešće Hrvatske u ratu u BiH. Presuda se kosi sa historijskom istinom i činjenicama - dodaje Plenković. 

Ostaju zagovornici


Hrvatska se i u ratu zalagala za teritorijalni integritet BiH, kaže Plenković i poručuje da će tako i ostati. 

- Mislim da ova presuda neće imati veliki utjecaj na odnose Hrvatske i BiH u budućnosti. Mi smo prijateljske države i tu politiku planiramo nastaviti voditi, mi smo okrenuti budućnosti. Siguran sam da većeg zagovornika za evropski put BiH od Hrvatske nema i mi ćemo tu saradnju nastaviti - odgovara na pitanje o odnosima s BiH nakon presude.

Emotivan na trovanje 

Bio sam emotivan kao i članovi Vlade, žao mi je. Njegov potez pokazuje koliki je to stepen uvjerenosti da je sve uradio s ciljem dobra za hrvatski narod.

Odnos BiH i RH je odnos povjerenja, uvažavanja i potpore i tu politiku će Hrvatska nastaviti okrenuti pomirenju, stabilnosti i kažnjavanju svih zločina u BiH.

Nezadovoljni smo presudom. Hrvatski narod u BiH je jedan od tri konstitutivna naroda i očekujem da sva ta prava budu zajamčena i respektirana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.