REGION

Grabar - Kitarović: Nepravedno je što druga strana nije isto kažnjena

Index.hr

Avaz.ba

30.11.2017

Drage Hrvatice i Hrvati, na početku želim izraziti sućut. Kao predsjednica jasno i nedvosmisleno želim poručiti da se jučer u Hagu nije sudilo Hrvatskoj, Hrvatska nije bila agresor, već je najviše učinila za opstanak cjelovite BiH, a hrvatski narod se prvi othrvao srpskoj agresiji, poručila je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, komentirajući jučerašnju presudu "Prliću i ostalima". 

- Moramo priznati da su neki Hrvati počinili zločine i za to moraju odgovarati. Nepravedno je što druga strana nije isto kažnjena - dodala je predsjednica Hrvatske, prenosi Index.hr.

Kako kaže, Hrvatska je, uz SAD, najviše učinila da BiH opstane kao suverena država. 

- Hrvatska s predsjednikom Franjom Tuđmanom na čelu među prvima je priznala samostalnost BiH. Deset hiljada ranjenika liječeno je u Hrvatskoj. Najveći dio pomoći stiglo je preko Hrvatske. Hrvatska je imala presudnu ulogu u slamanju velikosrpske agresije te je oslobodila velike dijelove BiH, spriječila je ponavljanje Srebrenice u Bihaću. Suočila je Miloševića s porazom i prisilila ga da sjedne za pregovarački sto. Ovakvim završetkom Haškog suda, svima nama  je jasno da radimo na pomirenju svih naroda - poručila je Grabar-Kitarović. 

Dodala je da se sa zločinima valja suočiti u ime budućnosti. 

- Hrvatska je to učinila i čini, a to tražim i od drugih. Hrvatice i Hrvati u BiH, ostanite mirni i dostojanstveni, nemojte se bojati, uz vas smo - zaključila je predsjednica Hrvatske. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.