REGION

Pazite što bacate: Kopanjem po smeću ukrao identitet devet osoba

Avaz.ba

4.12.2017

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu saopćilo je u ponedjeljak kako je podignulo optužnicu protiv 34-godišnjeg muškarca, koji se okoristio onim što je pronašao u kontejnerima i kantama za smeće na području Varaždina, Koprivnice i Čakovca, odnosno tamošnjeg prigradskog naselja Kuršanca. Na štetu drugih, naravno.

Snalažljivog prevaranata optužnicom se tereti da je od decembra 2012. do marta 2014. godine na području tri grada i tri županije prekapao kante za smeće u potrazi za korisnim osobnim podacima, piše portal podravski.hr.

-Pronašao je odbačene račune i druge dokumente s ličnim podacima devetero osoba te bez njihovog znanja i saglasnosti putem telefona zaključio pretplatničke ugovore sa dva teleoperatera navodeći osobne podatke tih osoba, lažno predočavajući da one žele sklopiti ugovore i da će račune plaćati po dospijeću - saopćeno je u iz varaždinskog tužilaštva

Zaposlenici teleoperaterskih kompanija povjerovali su okrivljeniku i zaključili ugovore za ukupno 25 telefonskih brojeva na ime devetero osoba kojima se potom on koristio, a ispostavljene račune nije plaćao. Prema optužnici na taj je način iskoristio više od 31.000 kuna u uslugama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.