REGION

Grabar-Kitarović: Treba razbiti predrasudu da je Hrvatska bila agresor u BiH

Fena

5.12.2017

Glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknuli su danas u razgovoru o stanju na jugoistoku Evrope kako su presude Haškog tribunala (ICTY) presude pojedincima, a ne državama.

Grabar-Kitarović danas se u sklopu radne posjete SAD-u u Njujorku sastala s Guterešom, a sutra će učestvovati u tematskoj sjednici Vijeća sigurnosti UN posvećenoj radu Haškog tribunala.

- Gutereš je rekao kako je "svaka presuda presuda pojedincima, a ne državama" - rekla je Grabar-Kitarović u izjavi hrvatskim novinarima nakon sastanka.

- Glavne teme razgovora bile su stanje na jugoistoku Evrope, u pogedu čega su se "složili da ima razloga za zabrinutost, posebno zbog toga što je zastao proces evropskih integracija" - rekla je hrvatska predsjednica, istakavši da je čelni čovjek UN vrlo dobro upućen i zainteresiran za stanje u ovom dijelu Evrope.

Predsjednica Hrvatske je dodala da su se složili raditi na tome da se "taj proces ubrza i da se ubrza rješavanje otvorenih pitanja između naših država".

U pogledu presude ICTY-ja šestorici bh. Hrvata za zločine u BiH, Grabar-Kitarović je navela da je u razgovoru izrazila zabrinutost "zbog retorike koja se čuje ovih dana", odnosno ocjena da je presuda "uperena protiv Hrvatske" te da se u vezi s time već "naznačuju nekakvi budući koraci", naprimjer u smislu zahtjeva za reparacijama za logoraše.

- Ovo se razvija u nekakvu osudu Hrvatske, što apsolutno nije tačno i treba razbiti predrasudu da je Hrvatska bila agresor u Bosni i Hercegovini. Ponavljam, optužnice i osuda su bile individualne. Individualno se odgovara za bilo koje zločine koji su počinjeni - rekla je Grabar-Kitarović.

Dodala je da ne želi da presuda donese pretpostavke za razmirice između Bošnjaka i Hrvata ili "otvori neke nove rasprave o ratovima i krivicama".

- Žalimo zbog svakog zločina i izražavamo duboki pijetet svakoj žrtvi, posebno žrtvama u ovim slučajevima. No, valja biti i vrlo realističan i sagledati sve što je Hrvatska učinila za Bosnu i Hercegovinu, i isto tako biti realan glede budućnosti odnosa dvije zemlje - rekla je Grabar-Kitarović.

Istakla je da su dvije zemlje "orijentirane jedna na drugu".

- Meni je, prije svega, u interesu da ne bude nikakvih sukoba niti razmirica između Hrvata i Bošnjaka, a naravno i Srba u Bosni i Hercegovini, i da ova presuda ne usloži još više procese na jugoistoku Evrope već da trezveno gledamo u budućnost i da radimo na poboljšanju naših odnosa i na stabilizaciji i same Bosne i Hercegovine i njenom evropskom putu. Mislim da nam je svima dovoljno povijesti (...) i trebamo se čvrsto okrenuti budućnosti - zaključila je predsjednica. 

Iz njenog ureda je dodano da je Gutereš prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.