REGION

Otvorena nova istraga protiv Mamića: Iz Dinama u Austriju izvukao dva i po miliona eura

Avaz.ba

28.12.2017

U Zagrebu je, na temelju rezultata izvoda pribavljenih putem međunarodne pravne pomoći i kaznene prijave Samostalnog sektora za finansijske istrage Porezne uprave Ministarstva finansija Hrvatske, donijeto rješenje o provođenju istrage protiv Zdravka Mamića zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zloupotrebe povjerenja u ekonomskom poslovanju, saopćeno je danas.

Riječ je o postupku pokrenutom zbog izvlačenja novca iz Dinama, s računa u austrijskoj banci. Sumnja se da je Mamić kao izvršni dopredsjednik i član uprave Dinama između februara 2004. i 7. marta 2007. s računa Dinama otvorenog u banci u Austriji podigao 2.535.574 eura u gotovini, piše Net. 

Bez pravnog razloga

Tužiteljstvo tvrdi kako za to nije imao nikakav pravni razlog, već je iskoristio činjenicu da je bio ovlašten raspolagati sredstvima na tom računu.

Dio novca s računa kluba prenio je na svoj i bratov bankovni račun. Tačnije, sebi je zadržao 19.056.706,80 kuna, dok je njegov brat Zoran zadržao 448.626,03 kune. 

- Navedeni novac su, osnovano se sumnja, koristili za svoje potrebe, a Dinamo je oštećen za najmanje 2.631.239,90 eura, odnosno 19.505.332,83 kune - navodi se u rješenju o provođenju istrage kojim se Mamiću na teret stavlja zloporabe povjerenja u ekonomskom poslovanju.

Suđenje u Osijeku

Zbog izvlačenja novca iz Dinama Zdravku Mamiću i njegovu bratu Zoranu već se sudi na Sudu u Osijeku. Mamiću se sudi zajedno s njegovim bratom Zoranom, bivšem direktorom Dinama Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom zbog optužbi da su Dinamo izvlačenjem novca oštetili za nešto manje od 116 miliona kuna (oko 30 miliona KM), a državni proračun za barem 12,2 miliona kuna (oko četiri miliona KM) neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Osječki sud trebao bi odlučiti i o osnovanosti druge optužnice protiv Mamića u kojoj je šteta za Dinamo procijenjena na oko 200 miliona kuna (50 miliona KM). 

Nakon podignute optužnice, Mamić se formalno povukao s rukovodećih položaja u Dinamu na funkciju savjetnika kluba iz Maksimirske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.