REGION

Ranko Ostojić traži da Sabor Hrvatske bude pokrovitelj Bitke na Sutjesci

Avaz.ba

28.12.2017

Potpredsjednik SDP-a Hrvatske Ranko Ostojić službeno je od predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića zatražio da Sabor bude pokrovitelj obilježavanja 75. godišnjice Bitke na Sutjesci. 

Ostojić prijedlog obrazlaže činjenicom da je na Sutjesci poginuo veliki broj antifašista iz Dalmacije, a u kanjonu rijeke Sutjeske neuređena je i zapuštena kosturnica s posmrtnim ostacima poginulih partizana.

“Nacional” piše da će to biti veliki izazov za hrvatskog premijer Andreja Plenkovića, koji je pod stalnim pritiskom desničarskih struktura u stranci. List navodi da je među 3.000 partizana koji su poginuli na Sutjesci bio i otac Luke Bebića, bivšeg predsjednika Sabora i jednog od najžešćih protivnika komunističkog totalitatarizma i jugoslavenstva.  

Prijedlog bi se pred članovima Predsjedništva Sabora Hrvatske trebao naći početkom januara, a Jandroković se nije očitovao o ovoj ideji.

U operaciji “Schwartz”(“Crno”) u kojoj njemačke snage krenule uništiti partizanski pokret predvođen Josipom Brozom Titom poginulo je 7.500 partizana.  

Navodi se kako je brojno stanje cijele partizanske grupacije, zajedno s ranjenicima i bolesnicima Centralne bolnice, iznosilo ukupno 22.148 boraca (19.265 muškaraca i 2883 žene). 

Operativna grupa brojila je oko 18.000 boraca, a u mjesec dana bitke poginula su 7.543 partizana – 6.946 muškaraca i 597 žena. 

Na Sutjesci su bili najbrojniji Dalmatinci, a Split i Šibenik jedini gradovi s četveroznamenkastim brojem boraca. Za usporedbu, u Bitki na Sutjesci učestvovalo je svega 67 Beograđana.

Najviše je Dalmatinaca bilo i među poginulima, oko 3.000, a najveće gubitke pretrpjela je Druga dalmatinska brigada, s 800 poginulih.

Obiljžavanje Bitke na Sutjesci posljednjih godina organiziraju antifašistička udruženja i nevladine organizacija s prostora bivše države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.