REGION

Ivica Todorić kategorično tvrdi: Ovo je moja prva pobjeda

Avaz.ba

31.12.2017

Odluka zagrebačkog Županijskog suda da prihvati zahtjev vanredne Uprave Agrokora i blokira imovinu 15 osumnjičenih u aferi Agrokor, je moja prva pobjeda.

To je na svom blogu objavio osnivač Agrokora Ivica Todorić koji se sumnjiči za malverzacije u posrnulom koncernu.

"Odluku Županijskog suda na zahtjev (vanrednog povjerenika) Ante Ramljaka smatram svojom velikom pobjedom. Svi oni koji su o meni mjesecima govorili laži o navodnim proneverama milijardi kuna sada mogu lako utvrditi i moju imovinu, i načine njenog sticanja, ali i sve transakcije kojima žele da me kriminalizuju", napisao je Todorić koji odnedavno živi u Londonu gdje se vodi postupak njegovog izručenja Hrvatskoj.

On je ocijenio da je odluka Županijskog suda u Zagrebu da prihvati odštetni zahtjev u iznosu od 1,6 milijardi kuna zbog navodne štete Agrokoru, koje potražuje od njega i njegovih saradnika, samo dokaz da je govorio istinu.

"Nikada iz Agrokora nisam otuđio niti jedan jedini euro, sav novac utrošen je isključivo za razvoj i poslovanje Agrokora", napisao je osnivač posrnulog koncerna.

Prema njegovim riječima, ta odluka pokazuje da poslije decenija vođenja i stvaranja privatne kompanije poseduje četvrtinu kuće u kojoj žive četiri porodice, nekoliko poljoprivrednih zemljišta i prazne bankovne račune.

"Za to vrijeme Ramljak i kompanija iz otetog Agrokora izvlače stotine miliona kojima plaćaju isljednike i finansijske forenzičare, odnosno plaćaju svoje pouzdane partnere", optužio je Todorić aktuelnu vanrednu upravu i pozvao da se konačno tačno utvrdi gdje je novac.

Tužilaštvo je po otvaranju istrage zatražilo blokadu imovine Ivice Todorića, jer samo njega terete za izvlačenje sredstava iz kompanije. Nedavno je međutim, vanredna uprava tražila da se blokira i imovina ostalih osumnjičenih u aferi Agrokor, a riječ je uglavnom o bivšim članovima Uprave Agrokora.

Prema pisanju hrvatskih medija, blokada sve imovine osumnjičenih ne pokriva ni četvrtinu navodne štete od 1,6 milijarde kuna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.