REGION

U mesu našli bakterije iz fekalija: Cijela kuhinja je smrdjela

Avaz.ba

3.1.2018

Dijana Čović za HRT ispričala je kako je u Plodinama kupila meso koje je, kada ga je kod kuće otvorila, toliko smrdjelo da ga je htjela odnijeti natrag u trgovinu.

- Otvorim meso iz vakuuma i mene zaplahne takav smrad, cijela je kuhinja zasmrdjela. Imala sam već susret s pokvarenim smrdljivim mesom ali ovo je bilo već u fazi truljenja! Mene je to toliko naljutilo da sam odlučila spremiti to meso i otići u Plodine reklamirati proizvod i pitati što nam to prodaju zašto nas truju, kaže.

Kako odgovor od trgovca nije dobila, ekipa Potrošačkog koda odnijela ga je na analizu. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" najprije su proveli bakterijsku analizu. Trebalo je naime dokazati postoje li u mesu stafilokok, salmonela, anaerobne i enterobakterije. Otkrivene su - enterobakterije i to dva soja - seracija i mojerela. Mojerela dosad nije otkrivena u Hrvatskoj, a stručnjaci u Zavodu u mesu su je pronašli uz pomoću najnovijih metoda.

- Ta mojerela je prvi puta izolirana u Americi u državi Viskonsin i tamo je uzrokovala tegobe, tamo je uzrokovala kod ljudi proljeve, radi se o potencijalno opasnoj bakteriji, kazala je Ivančica Kovaček dr.sc. Odjel za mikrobiološke analize, Nastavni Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Prisustvo drugog soja enterobakterije - seracije - stručnjacima govori da je izvor kontaminacije mesa - čovjek.

Nakon analize Dijana Čović je šokirana - dva soja enterobakterija koja su pronađena u mesu spadaju u fekalna zagađenja, odnosno - riječ je o izmetu. Fekalne bakterije uzrok su smrada koji se širio iz mesa - je li do kontaminacije došlo u vrijeme obrade ili u lancu prodaje - to je prema mišljenju stručnjaka sada teško reći.

Proizvođač Karlovački PPK tvrdi da redovito obavlja kontrole te da ne želi snositi krivicu. Poručuje da su oni također nakon žalbe Čović analizirali rebra a testovi su pokazali da je s mesom sve uredu.

Takvo meso ne smije se prodavati, poručuju stočari - kontrole kvalitete postoje, no sistem, kažu, propušta, jer veterinarska inspekcija kontrolira samo pogone (klaonice).

U upravi trgovačkog lanca Plodine, gdje je meso kupljeno, slučaj ne žele komentirati. Ovaj put nesnosan smrad upozorio je kupca da s mesom nešto nije u redu, iako proizvođač tvrdi suprotno. Prema njima na meso je moglo utjecati više vanjskih čimbenika. No činjenica je da je naša analiza pokazala da su u mesu otkrivene fekalne bakterije koje su itekako mogle ugroziti zdravlje Dijane Čović i njene porodice. Na potezu je inspekcija od koje građani očekuju da ažurnije radi svoj posao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.