REGION

Plenković: Provodit ćemo reforme za bolju Hrvatsku

Avaz.ba

15.1.2018

Premijer Andrej Plenković poručio je danas da je Hrvatska u proteklim godinama ostvarila ključne strateške ciljeve i najavljuje da će vlada nastaviti sa provođenjem reformi za bolju Hrvatsku. 

Plenković je to poručio povodom 26. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske i 20. godišnjice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, istakavši da se to posebno odnosi na članstvo Hrvatske u NATO i EU.

"Hrvatska izgrađuje moderno i uključivo demokratsko društvo u kojem se poštuju najviše vrijednosti zapadnih demokratija. Ohrabrena pozitivnim privrednim trendovima i rezultatima, vlada je okrenuta budućnosti i nastavlja da provodi strukturne reforme radi poboljšanja standarda hrvatskih građana i izgrađivanja prosperitetne Hrvatske“, poručuje premijer.

S ponosom se, kaže, prisjećaju zajedništva hrvatskog naroda i njegove odlučnosti u ostvarenju svog višestoljetnog sna o slobodnoj i nezavisnoj državi.

Dodao je da je 15. januar 1992. godine "historijski dan", kada je Hrvatskoj kao suverenoj državi priznato mjesto među slobodnim nacijama.

Međunarodno priznanje Hrvatske od tadašnje Evropske zajednice, kazao je, bilo je prekretnica koja je ubrzala uspostavljanje diplomatskih odnosa između Hrvatske i brojnih zemalja širom svijeta te otvorila put članstvu u Ujedinjenim narodima, 22. maja 1992. godine.

"Zahvaljujući političkoj viziji i državničkoj mudrosti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, herojskoj žrtvi hrvatskih branitelja te umiješnosti hrvatske diplomatije, hrvatski je narod stekao svoju slobodu uprkos agresiji Miloševićevog režima i nepovoljnim međunarodnim okolnostima", rekao je Plenković.

Povodom 20. godišnjice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, Plenković navodi da je riječ o jednoj od najuspješnijih mirovnih operacija (UNTAES) u historiji UN-a, kojom je zaokružena teritorijalna cjelovitost Hrvatske.

"Uključivanje hrvatskog Podunavlja mirnim putem u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske stvorilo je temelje za proces pomirenja, suživota i integracije, te može služiti kao model mirnog rješavanja sukoba u drugim sličnim situacijama" naveo je hrvatski premijer.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.