Ovo je zagrebačka vila u kojoj su dvojica Hrvata držali 59 zarobljenih Kineza

Index.hr
20.01.2018 18:20

Foto: Screenshot

Zagrebačka policija otkrila je dva ilegalna "pozivna centra" za kompjuterske prevare na širem području glavnog grada Hrvatske i uhapsila četiri osobe, dvojicu hrvatskih i dvojicu kineskih državljana. Oni se sumnjiče da su od septembra prošle godine trgovali ljudima te zatočili najmanje 59 kineskih državljana, koje su iskorištavali za kompjuterske prevare njihovih sunarodnjaka.

Neimenovani Hrvat (48) osumnjičen je da je unajmio dvije navedene kuće koje su bile opremljene tek minimalnim uvjetima potrebnima za stanovanje, dok je drugi, 51-godišnjak s područja Zagreba, žrtve dovezao u Hrvatsku.

Namamili su ih obećanjima o lakoj i legalnoj zaradi, a onda su ih zatočili, oduzeli dokumente i tjerali da za njih mjesecima vrše kompjuterske prevare.

Kako piše Index.hr, 48-godišnjak je na širem području grada Zagreba unajmio dvije kuće od 800 i 400 metara kvadratnih, opremljene minimalnim uvjetima za stanovanje, internetom i elektronskim uređajima. 

U kuće u kojima su bili improvizirani pozivni centri, 48-godišnjak je smjestio veći broj žrtava trgovanja ljudima koje je drugi osumnjičeni, 51-godišnjak iz Zagreba, na legalan način prevezao iz Slovenije u Hrvatsku.

Žrtve su prevarili tako da su im obećali vraćanje njihovih prethodnih dugova, a vrbovali su ih s područja Kine i doveli najprije u Sloveniju, a potom u Hrvatsku.

U tzv. pozivnim centrima nadzirali su ih 'domaćini kuća', osumnjičeni 27-godišnji i 38-godišnji kineski državljani.

Počinitelji su žrtvama oduzeli lične isprave čime su im onemogućili slobodu kretanja i komuniciranja, a prijetnjama su ih prisiljavali da rade prevare na štetu državljana Kine.

Pogledajte vilu u kojoj su ih zatočili:

Tagovi

Zagreb Hrvatska
NA VRH