REGION

Hrvatska prihvatila još 36 sirijskih izbjeglica iz Turske

( Ilustracija)

Fena

26.1.2018

U posljednja dva dana Hrvatska je prihvatila još 36 sirijskih državljana, kao drugu skupina izbjeglica preseljenih iz Turske, izvijestio je MUP RH.

Grupa od 26 članova, uglavnom obitelji s malom djecom, u Hrvatsku je došla u četvrtak, a ostalih desetero u petak.

Prve sirijske izbjeglice iz Turske, njih 40, u Hrvatskoj su prihvaćene 28. studenog 2017.

Kao i u prethodnom slučaju zbrinjavanje novopristiglih osoba Republika Hrvatska provodi temeljem sudjelovanja u europskom programu premještaja i preseljenja državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite sukladno zaključcima Europskog vijeća, a biti će smješteni u Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini.

Radi se o dobrovoljnom procesu te su ove osobe odnosno obitelji odabrale upravo Hrvatsku kao zemlju konačne destinacije u kojoj žele živjeti, javlja Hina.

Ovakvim kontroliranim upravljanjem migracijama, kroz program preseljenja, Republika Hrvatska s ostalim članicama Europske unije, uspostavlja zaštitni mehanizam čiji je primarni cilj zaštititi ljudske živote i izbjeći neželjene situacije koje su se ranije događale u pokušajima prelaska nezakonitih migranata preko Sredozemnog mora, navode u MUP-u RH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.