Plenković: Izložbom o Jasenovcu Srbija pokušala povezati NDH i današnju Hrvatsku

Fena
01.02.2018 12:35

Srbija je izložbom o ustaškom logoru Jasenovac u Njujorku pokušala povezati NDH i današnju Hrvatsku, što službeni Zagreb nikada neće dopustiti, kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković na početku sjednice vlade u četvrtak i pritom nijednom riječju nije spomenuo skorašnji dolazak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Hrvatsku.

Plenković je u uobičajenom osvrtu na protekle događaje, u uvodnom dijelu sjednice, kazao da je vlada dostojanstveno obilježila Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, gdje ju je predstavljala njena potpredsjednica i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović-Burić.

S druge strane, "Srbija je izložbom u Njujorku pokušala instrumentalizirati tu temu i staviti poveznicu između današnje Hrvatske i NDH, a mi znamo da se današnja Hrvatska temelji na sasvim drugim vrijednostima", kazao je Plenković.

- Dapače, to smo dokazali i u našem Ustavu i u Domovinskom ratu i nećemo dopustiti instrumentaliziranje koje bi današnju Hrvatsku prikazalo u negativnom svjetlu - naglasio je hrvatski premijer.

- Mislim da je izuzetno važno to stalno ponavljati. To je stav koji ćemo artikulirati svim susjedima i međunarodnoj zajednici - kazao je Plenković, koji se nijednom riječju nije osvrnuo na skorašnji dolazak srbijanskog predsjednika Vučića u Zagreb na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

NA VRH