REGION

Bačić: Vučić bi se trebao odrediti o mitomanskim izjavama ministara Dačića i Vulina

novilist.hr

novilist.hr

5.2.2018

Dijalog sa susjednim državama, posebno sa Srbijom, iznimno je važan za stabilnost regije, kazao je za "Novi list" Branko Bačić, predsjednik kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Hrvatske.

Na pitanje kako komentira skoru posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, Bačić je kazao da je ona važna i za rješavanje otvorenih pitanja te dvije zemlje.

Činjenica je da odnosi u posljednje vrijeme nisu na nivou koji omogućava rješavanje otvorenih pitanja poput sukcesije, nestalih, nadležnosti sudova, prava hrvatske manjine ili granica na Dunavu. Koliko će sastanak, koji se očekuje za desetak dana, pripomoći da se rješavanje tih pitanja podigne na viši nivo - vidjet ćemo - rekao je Bačić.

Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme dobrosusjedskim odnosima nikako ne pridonose neprimjerene "izjave pojedinih visokih dužnosnika Srbije kojima se zadire u unutrašnje političke odnose u Hrvatskoj, kao ni navođenje lažnih podataka o žrtvama Drugog svjetskog rata".

- Predsjednica je očito procijenila da je ovo trenutak u kojem može doći do susreta s Vučićem. Hrvatska podržava evropski put Srbije, ali je pritom potrebno da Srbija osigura i rješava navedena otvorena pitanja. Zato je važno da najavljeni sastanak svojom pripremom pripomogne rješavanju tih pitanja - ocijenio je Bačić.

Upitan koliko je istina u onome što javlja dio medija da je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović solirala i da nije bilo neke velike koordinacije s Vladom vezano za Vučićevu posjetu, Bačić je odgovorio:

"Potrebno je, a to se vidi i iz saopćenja MVP-a, unaprijed jasno definirati pitanja o kojima će se raspravljati te ubrzati rad mješovitih odbora osnovanih upravo za pojedina pitanja. Također bi bilo dobro od Vučića čuti šta misli o nedavnim mitomanskim izjavama ministra Dačića i Vulina, jer one nipošto ne pridonose dijalogu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.