REGION

Vučić završava posjetu Hrvatskoj: Bolji odnosi između Srbije i Hrvatske

Avaz.ba

13.2.2018

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarat će drugog dana posjete Hrvatskoj sa Srbima u Vrginmostu u opštini Gvozd.

Popodne, Vučić se vraća u Zagreb gdje će zajedno sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović prisustvovati skupštini Srpskog narodnog veća.

Time bi trebalo da bude završena njegova posjeta Hrvatskoj.

Predsjednik Srbije je s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem u Zagrebu razgovarao o neriješenim pitanjima iz prošlosti, ali i o budućoj saradnji.

On je poslije razgovora s hrvatskim zvaničnicima izrazio uvjerenje da će odnosi Srbije i Hrvatske, kao i ekonomske veze dvije zemlje biti značajno unaprijeđeni.

-Izražavam iskreno uvjerenje da će odnosi Srbije i Hrvatske biti značajno unaprijeđeni, kao i odnosi Srba i Hrvata u cjelini. Siguran sam da će Vlada Republike Hrvatske, kao i svi mi u Srbiji, tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos - napisao je Vučić na svom Tviter nalogu.

Predsjednik Srbije u Zagrebu se također sastao i sa predsjednikom hrvatskog Sabora Gordanom Jandrokovićem s kojim je razgovarao o odnosima dvije zemlje, pravima Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, saradnji parlamenata, situaciji u regionu i pitanju migracija.

Vučić je rekao da će u najskorije vrijeme predsjednica parlamenta Srbije Maja Gojković uputiti poziv predsjedniku Sabora da posjeti Beograd, što je predsjednik Jandroković pozdravio i prihvatio dolazak.

Vučić je jučer razgovarao s državnim vrhom Hrvatske i kardinalom Josipom Bozanićem, a posjetio je i Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku Srpske pravoslavne crkve.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.