REGION

Grabar-Kitarović: Vučić s kojim sam razgovarala je evropski Vučić

Avaz.ba

13.2.2018

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je večeras zadovoljstvo što je tokom posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, postignut iskorak u namjerama da se rješavaju pitanja preostala iz nedavne prošlosti, kao i da se fokus stavi na sadašnjost i budućnost odnosa dvije zemlje.

Ona je, u Dnevniku zagrebačke TV Nova rekla da od predsjednika Srbije nije tražila nikakva obećanja, niti je od njega očekivala izvinjenje te je istakla: "Vučić s kojim sam ja razgovarala je evropski Vučić. Apsolutno i definitivno!"

Na pitanje šta su konkretni rezultati koji su postignuti tom posjetom, predsjednica je navela da je “vrlo konkretan“ rezultat hrpa dokumentacije koju je Vučić donio.

- Nadam se rješavanju sudbine troje nestalih osoba, odnosno rješavanje sudbine tri porodice iz Hrvatske. Konkretni rezultati jesu i obećanje predsjednika Vučića da će se u Srbiji unaprijediti prava Hrvata, da dobiju ne samo onu političku zastupljenost koju traže, već da se riješe i mnoga druga pitanja koja muče Hrvate u Srbiji. Razgovarali smo i o položaju srbijanske manjine u Hrvatskoj. Ja razumijem pitanja koja njih tište. Mislim da će jedan od velikih koraka unaprijed biti činjenica da smo odlučili da ona pitanja o prošlosti, za koja znamo da se nikada nećemo usaglasiti, ostavimo sa strane - rekla je ona. 

Kako je dodala kada su u pitanju nestali, ohrabruje je ljudska namjera da pomognu porodicama i da se taj dio prošlosti zatvori.

- Ohrabruje me činjenica da je Vučić ne samo pristao da u naša državna izaslanstva uključimo predstavnike udruženja nestalih i predstavnike manjina s jedne i druge strane - rekla je Grabar-Kitarović.

Na pitanje da li je očekivala "izvinjenje zbog govora iz devedesetih", Grabar-Kitarović navodi da nije.

- Ja nisam očekivala nikakva izvinjenja. Izvinjenja su lične stvari, ja ih neću komentarisati. Može da se izvini svako u bilo kom trenutku, na bilo koji način. Međutim, nisu važne riječi, važna su djela – kazala je ona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.