"Hrvatski telekom" otpušta 60 radnika, otpremnina 30.000 eura

"Hrvatski telekom" otpušta 60 radnika, otpremnina 30.000 eura

"Hrvatski telekom" (HT) do kraja marta namjerava otpustiti oko 60 zaposlenih, uz prosječnu otpremninu od 230.000 kuna (oko 30.000 eura) bruto i druge stimulativne uvjete, saopćio je HT.

Smanjenje broja zaposlenih HT obrazlaže osiguranjem uvjeta za razvoj i prilagođavanjem poslovanja tržišnim i tehnološkim trendovima, piše Poslovnik. 

- U sklopu promjena je i smanjenje broja radnika iz poslovno uvjetovanih razloga. Utvrđen je višak od oko 60 zaposlenih kojima kompanija do 31. marta 2018. namjerava otkazati ugovore o radu - kaže se u obavještenju.

Dodaje se kako se smanjenje broja radnika provodi u skladu sa Zakonom o radu i kolektivnim ugovorom te da mu se pristupa "s punom socijalnom osjetljivošću i odgovornošću". Tako je, kako se navodi, uz otpremninu garantiranu kolektivnim ugovorom, donesena odluka o dodatnim, stimulativnim otpremninama koje će se isplatiti radnicima u zavisnosti od radnog staža u kompaniji, a za određene kategorije radnika osigurana je i isplata posebnog dodatka u iznosu od šest plaća. 

Prosječna otpremnina po zaposleniku iznosi 230.000 kuna bruto (oko 30.000 eura), kažu u HT-u.

Osim uvećanih otpremnina, HT je zaposlenima osigurao stručnjake koji ih savjetuju o lakšem snalaženju na tržištu rada i rješavanju njihovog radnog statusa, a dodatno radnicima koji odlaze iz kompanije HT subvencionira edukacije po izboru u iznosu do pet hiljada kuna.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH