REGION

Hrvatska: Granične sporove najbolje je rješavati na sudu

Fena

17.2.2018

Granične sporove među zemljama jugoistočne Europe, koji se ne mogu riješiti bilateralno, bolje je prepustiti međunarodnom sudu nego arbitraži, rekla je u subotu u Minhenu hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Marija Burić- Pejčinović.

EU je nedavno predstavio novu strategiju za zapadni Balkan u kojem predlaže arbitražni model rješavanja sporova koji se ne mogu riješiti pregovorima.

O tome je na međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Minhenu govorio i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker (Jean Claude Juncker) istaknuvši da će zbog lošeg iskustva Hrvatske i Slovenije zemlje zapadnog Balkana morati riješiti svoje granične sporove prije nego što uđu u EU.

Pejčinović Burić ističe da Hrvatska, koja ima neriješenu granicu sa Srbijom i BiH, želi te probleme riješiti neovisno o procesu njihova pristupanja Uniji, javlja Hina.

- Ako se taj proces vodi u dobroj vjeri, onda se to može postići kroz bilateralni razgovor. Tamo gdje to nije moguće, prema našem iskustvu najbolje bi bilo ići na stalna sudišta, međunarodni sud u Haagu i međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu - izjavila je Burić-Pejčinović novinarima u Minhenu.

- Stalna sudišta imaju više iskustva i možemo biti sigurni da će obje strane moći prihvatiti takve odluke - dodala je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.