REGION

Šta se događalo iza kulisa: Plenković je već morao pronaći novog povjerenika

Poslovni.hr

22.2.2018

Razgovor u četiri oka između hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i sada bivšeg vanrednog povjerenika u "Agrokoru" Ante Ramljaka u utorak navečer u Banskim dvorima bio je vrlo neugodan.

Bez odgovora

Ramljak je premijera upitao stoji li on iza riječi Gordana Jandrokovića, glavnog sekretara HDZ-a i šefa Sabora, koji je danima na godišnjicama HDZ-ovih lokalnih organizacija tražio odgovornost zbog Ramljakovog angažiranja savjetnika iz svoje bivše firme u "Agrokoru", no na to pitanje, saznaje Večernji list, nije dobio odgovor.

Ramljak je tada ustvrdio da mu je iz dvosedmične premijerove šutnje, kao što je napisao i u tekstu svoje ostavke, jasno da više nema njegovu podršku.

Čak se i spominje da je Ramljak poručio kako ne želi biti sredstvo preko kojeg će interesne grupacije i dio HDZ-a rušiti potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, koja je predložila Ramljaka za vanrednog povjerenika.

Iz krugova bliskih Ramljaku čuje se da su mu u Vladi predlagali da još mjesec ostane povjerenik u "Agrokoru", dok u Banskim dvorima ne pronađu novog čovjeka koji bi do nagodbe vodio vanrednu upravu.

Ta informacija ima smisla jer premijer nije uspio pronaći novog Vladinog čovjeka za "Agrokor", štaviše, ljudi kojima je to jučer ponudio – odbili su ga.

U Predsjedništvu HDZ-a Plenkoviću zamjeraju što u dvije sedmice šutnje, koja je slutila na Ramljakovu smjenu ili odlazak, nije već pripremio njegovu zamjenu.

76 glasova

Drugo, i dalje smatraju da bi potpredsjednica Vlade Martina Dalić morala otići, no više sagovornika iz vodstva HDZ-a procjenjivalo je da će ona ipak ostati, kao što je jučer poslijepodne potvrdio i sam premijer, ali da će ona Plenkoviću i dalje biti uteg.

Dva su razloga zašto izvori iz Predsjedništva smatraju da je Martina Dalić (za sada) preživjela.

Prvo, HDZ-ova većina u Saboru, pokazalo se na glasanju za novu šeficu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, nije sigurna.

HDZ, naime, za Natašu Novaković na tajnom glasanju nije uspio skupiti potrebnih 76 glasova.

Zato u HDZ-u procjenjuju da nije zgodan trenutak za odlazak Martine Dalić i testiranje većine koja bi trebala potvrditi novog ministra/ministricu.

Drugo, nisu odveć sigurni ko bi sada zamijenio ministricu privrede, premda se pisalo da Ivan Vrdoljak, šef HNS-a i bivši ministar privrede u lijevoj Vladi, jedva čeka ući u Banske dvore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.