REGION

Policija u Hrvatskoj zastrašuje migrante, pravo na pobačaj je ograničeno

Dnevnik.hr

22.2.2018

Međunarodna organizacija "Amnesty International" objavila je poražavajući izvještaj o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj u 2017. i 2018. godini.

Ističu kako se u Hrvatskoj krše ljudska prava, naglašavajući diskriminaciju etničkih i seksualnih manjina, ograničavanje prava na pobačaj te neprimjereno ophođenje policije s migrantima i tražiteljima azila.

- Od 6.000 osoba koje su nestale u ratu između 1991. i 1995. godine, sudbina njih 1.500 i dalje je nepoznata. Međunarodna komisija za nestale osobe obavijestila je kako Hrvatska nije uspjela poduzeti potrebne korake kako bi se postigla pravda i naknada za žrtve - navodi se u izvještaju "Amnestyja".

Ističu kako je diskriminacija etničkih i seksualnih manjina široko rasprostranjena te podsjećaju kako su organizacije civilnog društva kritizirale Vladine prijedloge nacionalne strategije i akcijskog plana protiv diskriminacije koji je predstavljen u martu prošle godine.

- Politike koje je Vlada naknadno usvojila u decembru nisu uspjele adekvatno riješiti pitanje kršenja ljudskih prava s kojim se suočavaju Srbi, Romi i seksualne manjine - poručuju iz organizacije.

Podsjećaju kako Hrvatska još nije ratificirala Istanbulsku konvenciju te napominju kako je naše pravosuđe iznevjerilo mnoge žrtve porodičnog nasilja koje često tretira kao manji prekršaj.

Kada je riječ o zdravstvenim uslugama, u "Amnestyju" upozoravaju kako u pojedinim slučajevima zdravstvene institucije kontinuirano odbijaju obavljati abortuse na temelju priziva savjesti, zbog čega su žene prisiljene pobačaje obavljati u nesigurnim uvjetima.

- Kako bi dobile pristup sredstvima za hitnu kontracepciju, žene i djevojke u apotekama moraju ispuniti upitnik u kojem moraju otkriti informacije o svom seksualnom ponašanju i reproduktivnom zdravlju, čime se krši njihova privatnost - navode u "Amnesty Internationalu".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.