REGION

NATO zahvalan Hrvatskoj na njenoj ulozi na zapadnom Balkanu

Plenkvić i Stoltenberg: Vrata NATO su otvorena

S. N.

22.2.2018

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg zahvalio se Hrvatskoj na pomoći državama zapadnog Balkana (koje to žele) da napreduju na putu prema članstvu u ovom vojnom savezu.  

Tokom današnjeg susreta sa premijerom Andrejom Plenkovićem, na kome se razgovaralo o pripremama za veliki samit Alijanse u Briselu u julu ove godine, Stoltenberg je pozdravio i odluku Hrvatske da poveća vojna izdvajanja u budžetu.

Kako je saopćeno iz NATO-a, iskazana je zahvalnost Hrvatskoj za učešće u misijama na Kosovu, u Afganistanu, te angažman u Ukrajini. Hrvatska, uz to, ima i svoje pripadnike u borbenim grupama NATO-a stacioniranim u Poljskoj i Litvaniji.

- Vaši napori učinili su NATO jačim. Oni pokazuju da je NATO, savez 29 država koje su zajedno i spremne da odgovore na sve veće sigurnosne izazove – istakao je Stoltenberg.

Dodao je i da zvanični Zagreb zaslužuje čestitke i na polju „pomoći drugim susjedima na zapadnom Balkanu da rade na realizaciji svojih ambicija na euro-atlantskom putu“.

- Vrata NATO-a su otvorena. Broj naših članica povećan je krajem prošle godine ulaskom Crne Gore. Imamo države u tom regionu koje žele postati naše članice. Pozdravljamo podršku i napore koje ste učinili pomažući im – naglasio je Stoltenberg.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.